(getroffen) Soulsavers “The Light – The Dead See”


Het komt zo af toe voor dat je een nummer hoort van een zojuist gekochte cd, dat je onmiddellijk inpakt van top tot teen. ‘Longest Day’ van het nieuwste album van Soulsavers “The Light – The Dead See” is zo’n nummer. Het nodigt dan ook direct uit om het nog maar een keer te horen. De zang van Depeche Mode zanger  Dave Gahan is trefzeker. De instrumentatie is orkestraal evenals de achtergrondzang, die meer weg heeft van een aanzwellend koor dan van een paar backingvocalisten. Wat een song!
Nog zo’n song is ‘Take Me Back Home’ waar de wens om thuis te zijn vanaf druipt. De zang van Cahan gaat als een klaagzang door merg en been. De hunkering is groot als je naar hem luistert. Maar zo kunnen we bijna het hele album aan een snoer van hoogtepunten rijgen.
Soulsavers weet met dit derde samenwerkingsproject de gevoelige (gedragen) snaar hard te raken en met kop en schouders boven het maaiveld van de middelmaat uit te steken. Hopelijk wordt dit album ook opgepakt door de wat grotere menigte. Of zal het net als de twee voorgaande projecten in het liefhebbershoekje blijven schitteren? In dat geval moeten we maar de pracht van ‘Bitterman’ slikken en blijven genieten van de pracht en praal van Soulsavers.
Met de toevoeging van Cahan is Mark Lanegan een heel stuk naar de achtergrond geschoven. Zijn zang zit in de achtergrondkoren van de meeste liedjes. De keur aan namen van meewerkende artiesten  is en blijft om te watertanden: Daniele Luppi, Dustin O’Hallorain, Martin Lenoble, Sean Read, Tony Foster, Ed Harcourt, Mark Lanegan, Wendy Rose, Janet Ramus, Tjae Cole, Sanus  Quartet, Anne Carruthers, Hannah Philip, Ros Agostuo, Ben Edwards en Mike Kearsey. Natuurlijk ontbreken de oerleden Ian Glover en Rich Machin niet, die eigenlijk de drijvende kracht en harde basis vormen van Soulsavers. De groei die zij met hun groep hebben doorgemaakt vanuit hun  origine als producers/remixers, is fenomenaal te noemen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s