(grootheid waardig) Solomon Burke “The Last Great Concert – Switzerland 2008”


Dit album doet me terugdenken aan zijn optreden in Tilburg, waar deze charmeur ook alle dames het podium op vroeg, inclusief Desiré Festen. Deze show is heerlijk om deze grootheid, die terecht uit de de vergetelheid werd gerukt door Joe Henry in 2002 met “Don’t Give Up On Me”, aan het werk te horen.
Solomon Burke is op “The Last Great Concert – Switzerland 2008” volledig in vorm. Een mooi document om nog eens terug te denken aan de dagen dat hij onder ons was.
Het album lijkt opgenomen vanuit het publiek en niet aan de mengtafel. Het applaus klinkt wat bewerkt en vreemd. Het mag de pret niet drukken want het geluid van de rest – de muziek en zang – is werkelijk fantastisch. De sfeer is enorm goed gevat in deze dubbel cd. Niets is bewerkt; alles klinkt puur zoals het was.
Het is dan ook een album geworden dat je maar moeilijk kan afzetten. Ook als je CD-speler per ongeluk gewoon doorgaat waar hij gisteren was gebleven en in de herhaling springt, kan je maar moeilijk de knop indrukken om wat anders op te zetten. Als Solomon Burke klassiekers als ‘Georgia On My Mind’ en het Eric Clapton nummer ‘Like A Fire’ naar zijn hand weet te zetten, smelt je toch gewoon. Ook het Sam Cooke nummer ‘A Change Is Gonna Come’ wordt door Burke groots gebracht als een soort ode aan zijn ontdekker/supporter. Maar ‘The King of Rock and Soul’ neemt ons ook mee met het John Fogerty nummer ‘Proud Mary’ en verweeft dat met rock ’n roll hits als ‘Lucille’, ‘Good Golly Miss Molly’, ‘Tutti Frutti’ en ‘Rock this Joint’ tot een echte Burke cocktail.
Het album wordt afgesloten met het nummer dat Solomon Burke op het lijf geschreven is: ‘Everbody Needs Somebody To Love’. Hoogtepunten zijn er ontelbaar op dit document, dat de herinnering levend houdt aan zijn optredens, waar hij gezeten op zijn troon de vrouwen in de zaal om zijn vinger wond met het uitdelen van rozen en T-Shirts. Burke heeft een leegte achtergelaten. De liefde die hij rondstrooide in zijn leven, verspreidde hij ook op het podium waar zelfs een van zijn na-zaten, Candy Burke, hem mocht bijstaan in ‘I Will Survive’, dat hij helaas niet zelf tot hoge leeftijd heeft mogen waarmaken. Hij leeft voort in onze herinneringen, voorgoed.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.