(dieper graven) Glen Hansard “Rhythm and Repose”


De oude voorman van The Frames, de helft van Swell Season, komt een jaar nadat Marketa Irglova (de ander helft van Swell Season) haar geluk alleen beproefde, met een dijk van een solo album.
Zeker na herhaalde beluistering is dit solo album er eentje die steeds dieper graaft. Hansard weet je langzaam maar zeker steeds dieper in je ziel te raken.
‘Maybe Not Tonight’ is zo’n nummer dat je steeds harder lijkt te raken. Het fraaie ‘Talking with the Wolves’ loopt op het ritme van de wolven die draven. In de achtergrond zang niet zijn oude maatje van Sweel Season, maar Hannah Cohen die met haar vrouwelijke stembanden een zachte dienst bewijst aan deze compositie.
In ‘High Hope’ klinkt Hansard ineens als Cat Stevens, niet de lieflijkheid van de compositie van Stevens, maar de stem die grote gelijkenis vertoont.
Hansard blijf niet ver van zijn werk met Swell Season. In ‘What Are We Gonna Do’ zingt hij dan ook samen met Irglova en heeft daarmee ook weer een van de mooiste liedjes van het album te pakken met een fraaie break op tweederde van deze breekbare compositie.
Het daarop volgende ‘Races’ verzet de zinnen en geeft een veel lichter gevoel dan het voorgaande lied dat gaat over de angst een geliefde te verliezen. Toch gaat ‘Races’ niet echt over paardenracen of andersoortige snelheidswedstrijden. Het gaat stiekem toch over relaties tussen mensen.
Hansard’s liedjes gaan ergens over en dat hadden we niet anders verwacht. Met dit album schaart Hansard zich niet direct in de hoek van singer-songwriters. Het is niet een zoveelste man met gitaar die een klein dozijn leuke liedjes zingt. Wel prijkt zijn naam natuurlijk op het album, maar het is meer een soort project, zo te horen. Daar heeft hij als centrale man wel zijn naam aan verbonden.
“Rhythm and Repose” zal nog lang naklinken. En zal zich een weg zoeken naar de felbegeerde jaarlijstjes.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.