(pareltje met vlekje) Antony and the Johnsons “Cut the World”


Had ik me door vinyl liefhebbers bijna laten overhalen om de nieuwe Antony and The Johnsons op vinyl te kopen omdat er ook een CD-tje bij geleverd wordt. Gelukkig heb ik dat niet gedaan en met gewoon gehouden bij het vertrouwde glimmende schijfje dat je zowel thuis, als in de auto en in de computer kan draaien.
Antony vindt het namelijk nodig om zijn publiek toe te spreken in een langdurige preek in het tweede nummer van de CD. Dat luister je dus één keer en daarna niet meer. Bij de vinyl versie is het lastig zo’n nummer over te slaan zonder ook maar een tikje te maken voor de eeuwigheid in het zwarte goud. Jammer dat die preek niet aan het begin staat dus.
Daarnaast lijkt de plaat bijna te worden doodgezwegen en dat is heel jammer. Het isondanks een smetje zeker de moeite waard om gehoord te worden.
Het eerste nummer van het album is direct het titelnummer van “Cut The World” en in de traditie van Antony and the Johnsons een compositie waar de hele ziel lijkt open te scheuren van Antony Hegarty. De tranen lijken hem wederom in de ogen te springen. Voor de liefhebbers, zoals ik mijzelf mag noemen, een geweldige aanvulling op zijn oeuvre.
De overige tien nummers zijn live opgenomen bekende songs van de band maar nu uitgevoerd in samenwerking met  het Deens Nationaal Kamerorkest. Het applaus is keurig bewaard voor na het laatste nummer. Hegarty weet de melodie lijnen net wat anders in te kleuren dan op de studio uitvoeringen waardoor deze live-opnamen net wat spannender worden dan het op papier (webpapier) lijkt. Het album “Cut The World” wordt daarmee een waardevolle aanvulling.
We horen machtig mooie uitvoeringen van ‘You And Your Sister’, ‘Swanlights’ en ‘Epilepsy is Dancing’ voorbij komen. Natuurlijk ontbreekt ‘Another World’ niet evenals ‘The Crying Light’. Natuurlijk ligt de nadruk op laatste studio album “Swanlights” en dus had er wel wat verder terug in het verleden gegrepen mogen worden. Dan was het met gemak een dubbel live album geweest en een soort greatest hits live.
Alles is zeer smaakvol gebracht en voegt wat toe aan de individuele beleving van de liedjes. Soms rijk ingevuld en dan weer heel summier om de essentie te bewaren. Hegarty zal vele nog steeds op de zenuwen zingen, maar die zullen nooit over komen naar zijn kamp. De liefhebbers weten meteen meer dan genoeg.
Nu moeten we het album beoordelen als een prachtige live-registratie met de toevoeging van één nieuwe song en een smetje dat de draaibaarheid van voor naar achter wat lastiger maakt. Het is een pareltje gewordnen met een vlekje. Dus toch maar even een eigen samengestelde kopie branden en eindeloos genieten van dit tussendoortje van Antony and the Johnsons.

In de videoclip figureert Carice van Houten, maar deze is niet voor tere zieltjes geschikt. Er zit geweld in de onderstaande clip!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.