(onderkruiper) James Houlahan “Misfit Hymns”


Er zijn van de platen die langzaam, soms zelfs heel langzaam en heel soms heel toevallig diep onder je huid kruipen. De eerste luisterbeurten verlopen dan achteloos. Niet slecht, niet bijzonder maar wel goed genoeg om steeds weer eens op te zetten. Totdat je in een platenzaak loopt en je hoort een album spelen en je vraagt je af wat het is omdat het je bekend voorkomt en als heel goed voelt. Tot je verbazing is het album dat je al een tijdje speelt maar nog geen plaats hebt kunnen geven op de schaal van goed tot heel goed.
Thuisgekomen ze je het album om en dan gebeurt het: het valt op zijn plaats! En je valt als een blok voor het het album. Zo’n album is “Misfit Hymns” van James Houlahan. U bent dus gewaarschuwd! En laat je niet afschrikken door nietszeggende hoes maar laat de muziek van deze singer-songwriter zijn masserende werk verrichten.
Het album is het tweede werk van Houlahan die in 2009 debuteerde met “Seven Years Now” na een een leven in bands uit Boston als Dogs on Television en The Jody Grind. Tegenwoordig opereert hij vanuit Los Angeles (California).
Wie Houlahan hoort zingen in het openingsnummer ‘New Year’s Day’ zal een vergelijking trekken naar singer-songwriters als John Marthyn, Kevn Kinney en Jeff Buckley of liever gezegd een mengeling van deze stemmen om Houlahan te karakteriseren.
Houlahan’s liedjes balanceren ergens op het koort tussen de rock en de folk. Gelukkig kun je hem niet in één hokje duwen. Het maakt het album lekker afwisselend en uitnodigend om vaak te draaien. Het verklaart ook waarom het even duurt voordat het album helemaal binnenkomt. Het is steeds weer een andere song die je raakt. Het ene moment pakt ‘New World Bues’ je vanwege het trage ritme en waaierende elektrische gitaarklanken als een bedje voor de akoestische klanken. Een ander moment is weer ‘New Year’s Day’ dat je vanaf de eerste klanken in zijn greep neemt. Of het aandoenlijke ‘Fallen Tree Song’ over gevallen bomen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.