(duo toch solo) Angus Stone “Broken Brights” & Julia Stone “By the Horns”


Broer en zus Angus en Julia Stone hebben ons al een paar jaar verrast met prachtige albums vanuit het verre Australië. Maar och wat is ver tegenwoordig? De wereld wordt steeds kleiner doordat we als wereldburgers steeds sneller en meer reizen. De invloeden op ons leven zijn mooi als het gaat om het delen van de mooie dingen in het leven maar ook ingrijpend als het gaat om de minder mooie kanten van deze verandering. We delen steeds meer met elkaar. Laten we ons hier beperken tot de kunst van het musiceren. Het duo heeft gekozen voor een pauze als duo en zijn beiden in korte tijd gekomen met een solo album. Voor Julia Stone is “By the Horns” haar tweede solo uitspatting. Voor Angus Stone is “Broken Brights” zijn debuut als solo artiest.
Kiezen is moeilijk daarom kies ik hier voor de tweeslachtige benadering van een duo-recensie. Beiden albums mogen er zijn en waarom zouden we de Stone’s hier niet herenigen terwijl ze zelf tijdelijk gescheiden door het leven gaan.
Met single ‘Bird On The Buffalo’ speelt Angus Stone wel behoorlijk leentje buur met Daft Punk’s ‘Around the World’. Natuurlijk draait Stone het nummer meer de roots kant op de techno kant die Daft Punk eigen is. Maar het intro komt bij herhaling steeds weer terug bij de punkers. Hij mixt dit overigens knap met een gitaarslag die doet denken aan ‘A Horse With No Name’ van America. Een heel ander soortige composities. Neem maar aan dat het nummer in ieder geval voldoende eigenheid heeft om te overtuigen en misschien zelfs zou kunnen uitgroeien tot een hit.
Het is duidelijk dat Angus de mostert haalt waar deze het lekkerste is. We horen ook invloeden van Dylan, Neil Young met zijn Crazy Horse maar ook een tikje van Velvet Underground. Wat een rare combinatie toch? Maar het werkt en maakt het werk van van Angus Stone tot een pareltje dat maar lastig uit de oester te halen is maar daarna ook glimt als de beste!

Met haar hoge, beetje hese stem. Bijna kinderlijk en eenvoudig is Julia Stone met haar nieuwste album “By the Horns” de soundtrack van het begin van een warme zomerdag. Genieten met volle teugen net als het album van haar broer maar dan van het gevoelige type.
De liedjes van Julia zijn klein of voelen klein. Vanaf de opening van het album ‘Let’s Forget All The Things That We Say’ fluistert ze als het ware in je oor.
Anders dan bij haar broer is dit haar tweede solo project in het openbaar. Van Angus komt zijn eerste solo project dat hij gemaakt heeft binnenkort uit in verzamelboxje (de stiekemerd had dus wel wat solo gemaakt dat hij niet wilde laten horen). Maar zijn zus Julia was al eerder op eigen benen naar buiten getreden.
De breekbaarheid van Julia komt nergens op dit album naar een grens dat het over de grens gaat en als een zeepbel openbarst. Ze balanceert op het schemergebied van de folky aanpak maar blijft door de begeleiding aan de kant van de popmuziek. Haar stem doet nog het meeste denken aan octaaf lager zingende vroege Kate Bush. Haar muziek is echter van een heel andere makelij en staat dichter bij het werk dat we natuurlijk kennen van het duo Stone.
Het prijsnummer van het album is voor mijn gevoel de afsluiter ‘The Line That Ties Me’ dat bij de inzet direct doet opkijken en de oren spitsen. Het gaat over een soort onmogelijke liefdes verhouding.
Als je de Stone’tjes zo mooi solo aan de gang hoort is het een mooie pauze in hun samenwerking maar laten ze vooral van tijd tot tijd ook samen wat aan de muziekhistorie toevoegen! Want dat is ook niet te versmaden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.