(A Star Discovered) Eivor “Room”


(English version)
Eivor opent haar nieuwe album met de zin ‘In My Green Garden…’, de eerste zin van het nummer “Green Garden”. Als je het land waar Eivor is geboren en getogen net bezocht hebt, kun je de herinnering aan het groene landschap van enorme bergen overdekt met mossen en dalen met mos en gras niet onderdrukken. Het bijzondere maanachtige groene landschap staat voor altijd op je netvlies gebrand. Het is ook tijdens deze motortocht dat ik de muziek van Eivor ontdekte. Al op de eerste dag op de Faeroer eilanden kocht ik een wat ouder album van Eivor in een van de winkeltjes die locale producten verkopen in de gehuchten en stadjes.
Tijdens het diner in het hotel kregen we als menukaart een iPad en na het uitzoeken van het eten bleek de iPad ook toegang te bieden tot het internet en kon ik even luisteren wat ik gekocht had. Het bleef voor mijn tafelgenoten en het bedienend personeel niet onopgemerkt dat ik naar Eivor luisterde. Onze serveerster opperde met een brede grijns en vol verbazing ‘Je luistert naar Eivor!’. ‘Ja’ zei ik ‘ik vind het heel mooi en ben eigenlijk nog op zoek naar haar nieuwste album.’ Ze was behulpzaam om direct het adres van de platenzaak en direct ook labelhouder op te zoeken en op te schrijven. Tutl is het eigen label van de eilanden en geeft het album ‘Room’ uit.
‘Room’ is de negende uiting van het talent Eivor dat al op haar veertiende begon met zingen. Ze debuteerde op haar zeventiende met een album vol liedjes in haar landstaal. Inmiddels geniet ze bekendheid op de Faeroer eilanden en IJsland en probeert voet aan de grond te krijgen in Noorwegen.
De ster Eivor, want zo mag je haar in de twee genoemde kleine landen best noemen, straalt al jaren. Het wordt tijd dat meer mensen van haar horen. Met haar nieuwste album ‘Room’ heeft ze een album met louter Engelstalige liedjes afgeleverd. Op andere albums horen we haar zowel in het Engels, Faeroer’s, Noors als in het Zweeds. Tevens is Eivor actief in meerdere genres zoals folk, alternatieve pop, jazz en zelfs klassiek. Haar stembereik is erg groot.
Vergelijken met andere artiesten is natuurlijk gevaarlijk omdat ik  haar daarbij tekort doe. Maar de eigen stijl van Eivor doet soms elementen oproepen waarin je denkt aan Kate Bush, Tori Amos en Birdy. Geen van de vergelijkingen gaat helemaal op en dat is maar goed ook.
‘Green Garden’ gaat over het ontluiken van de lente en over het aanbreken van een opgewekte periode na een sombere neerslachtige bui. Het uitzien naar die verandering spat uit het nummer. Het daarop volgende ‘Rain’ gaat over het opkomen van de regen en de rivieren die talrijk zijn op de Faeroer eilanden. Maar ook over de weerspiegeling van de een/de ander in het oppervlak van het water. ‘Rain’ herbergt een zinderende hitpotentie en heeft invloeden uit verre oorden, als bijvoorbeeld India.
‘True Love’ is gebaseerd op een gedicht van Marilyn Bowering, dat door Eivor op muziek is gezet en gaat over dood, liefde, pijn en de spanningen daartussen in het leven. Tegen het einde neemt het nummer een herhalend karakter met spanning aan, dat we kennen van Philip Glass. Met ‘Boxes’ worden weer teruggeworpen naar de werkelijkheid van het leven. Het opruimen van je huis en het opschonen in je leven. Je zou zweren dat Phil Collins de drums bespeelt.
Eivor maakt liedjes met een boodschap. Soms met twee boodschappen of een diepere betekenis. Verpakt in muziek die helder is, gespeeld met piano, gitaar, elektronica, drums/percussie, klokken, harp, banjo, orgel, bas en wat je al niet meer kan bedenken. Strijkers worden sporadisch en smaakvol toegepast.
De stem van Eivor glittert en sprankelt boven al deze begeleiding uit en beloopt vele octaven in een pure zuiverheid.
‘Room’ kent geen enkel zwak moment in de tien composities. Soms zijn liedjes lichtvoetig als ‘Far Away’, terwijl het voorgaande ‘Wake Me Up’ veel zwaarder aanzette. Bij ‘I Know’ kan je getroffen worden door de liefdesverklaring en je laten omsluiten door de warmte van liefde. Als na het titelnummer ‘Room’ er bij ‘Falling Free’ een langere stilte invalt kun je eigenlijk alleen maar weer op play drukken om de reis nogmaals te beleven. Verveling is maar moeilijk op te roepen als je je laat meeslepen in de muziek van dit talent afkomstig van een bijzondere eilandengroep in de Atlantische Oceaan.
Laten we hopen dat ze die afstand overbrugt om ons in Nederland live kennis te laten maken met haar prachtige muziek. Er is veel te ontdekken in haar oeuvre.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op (A Star Discovered) Eivor “Room”

  1. hans zegt:

    Schitterende stem!

  2. Mooi verhaal.
    Wat een stem heeft ze! Kippenvel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.