(formidabele prestatie?) Jimmy LaFave @ Roepaen Ottersum 31-10-2012


Begin jaren negentig debuteerde Jimmy LaFave met zijn typische mix van licht uptempo bluesy rockmuziek en onderhoudende ballads. De kring van fans groeide in de jaren die volgden gestaag.
De stijl van LaFave evolueerde naar wat op zijn laatste studioalbum lijkt te zijn gegroeid naar een soort perfectie. ‘Depending On The Distance’ zal LaFave zeker geen drommen aan nieuwe fans opleveren, maar de liefhebbers van zijn stijl, en die zijn er in Nederland toch ruim voldoende voor een nagenoeg uitverkochte club-tour, weten genoeg. Na vijf jaar wachten is dit nieuwste werkstuk toch direct weer een verzameling liedjes die voelen als thuiskomen.
LaFave is naar Nederland gekomen met een viertal muzikanten. Elektrische bas, gitaar, drums en toetsen zijn het decor van de avond. De gasten in de zaal komen van heinde en verre. Toevallige toeristen uit Austin, Texas zitten voor me en vertellen dat, toen ze hoorden dat LaFave zou optreden, ze een auto gehuurd hebben om erbij te zijn. “Mijn vrouw is een enorme fan,” weet de Amerikaan mij toe te vertrouwen. Maar ook bezoekers uit Groningen, Vlaanderen enz. zijn van de partij.
Het programma bestaat uit twee sets van LaFave en band en – zoals later zal blijken – hij maakt in totaal ruim twee uur vol. Twee uur gevuld met de mooiste ballads, die hij in de afgelopen jaren heeft geschreven. Meer dan de helft van de tijd wordt vol gespeeld door de gevoelige kant van de meester. Na een intro met akoestische gitaar van LaFave vullen zijn bandleden als vertrouwd het vervolg van de compositie in. Een langzame maar exacte tik op de drum, ondersteund met de maat van de elektrische bas en de verfraaiingen van piano of elektrische gitaar. Soms gaan die laatste twee ook samen om in enkele gevallen in climax te eindigen. De opbouw is niet steeds gelijk, al is gelijkenis altijd makkelijk te vinden.
Als het er wat heftiger aan toe gaat in de half-uptempo liedjes van LaFave, ontpopt zich de beperking van De Kapel van Roepaen. Als het volume stijgt neemt de mogelijkheid van verfijndheid af. Tonen beginnen in elkaar over te vloeien en de akoestiek keert zich tegen het geluid dat soms rollend door de ruimte lijkt te gaan. Jammer, want als LaFave en zijn mannen zich iets meer hadden weten te beteugelen zou dit concert met gemak tot een van de gedenkwaardigste kunnen uitgroeien. Nu ontneemt het enthousiasme de heren een formidabele prestatie.
Natuurlijk tapt de meester vaak uit het vaatje van zijn nieuwste album, maar ook publiek-liefhebbers passeren de revue. De kreten van het publiek zijn dan ter goedkeuring, zoals bij het prachtige ‘Going Home’, waarbij iedereen het gevoel krijgt dat het is afgelopen met het optreden, althans voor de break. Maar LaFave lijkt onvermoeibaar en maakt voor de pauze reeds een dik uur vol.
Na de break is het eigenlijk hetzelfde recept als ervoor. Ware het niet dat nu de remmen wat vaker los gaan. Gelukkig kiest LaFave ervoor om het concert waardig af te sluiten met een ballad. Ook de toegiften worden zo beëindigd. Natuurlijk blijft het allemaal naar meer smaken, terwijl buiten de nacht reeds zijn aankondiging heeft gemaakt. Teren op dit soort fraaie optredens kan met gemak een tijdje. De rustige nummers met de af en toe scherpe, maar zalvende stem van LaFave zullen nog wel even naklinken in de herinnering. Het kippenvel trekt in de loop van uren weg om herinnering daaraan levendig te houden.

Meer foto’s vind je hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op (formidabele prestatie?) Jimmy LaFave @ Roepaen Ottersum 31-10-2012

  1. addy Nijenboer zegt:

    Hallo
    Ben het er helemaal mee eens. Maar heb een kleine kanttekening. Het waren geen toevallige toeristen uit de US en Engeland. Zij zijn speiciaal voor Jimmy naar Nederland gekomen en hebben dat wel gecombineerd met wat andere dingen. Maar dit terzijde.

    Addy Nijenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.