(ontdekking?!) Phantom Limb “The Pines”


Velen roepen dat Phantom Limb de roots-ontdekking is van dit jaar. Liefhebbers van dit soort muziek zullen de schouders ophalen omdat ze de band al een tijdje ‘op de korrel’ hebben. De band debuteerde namelijk al in 2008 en bracht in de tussentijd ook nog een live-album uit dat opgenomen is in Bristol.
PhantomLimb_ThePinesWel kwam in dit jaar het album “The Pines” uit dat bewijst dat de groep gegroeid is en met dit album een van de beste platen van het jaar op haar conto mag schrijven. Het titelloze debuut van de band kenmerkte zich door een wat wisselvallige sound maar herbergt toch een aantal niet te versmaden composities.
De muziek van Phamtom Limb typeren is lastig. Roots, country, soul, rock en ook blues zijn muzieksoorten die passen bij delen van de muziek van deze formatie. Lekker dus dat het niet in één hokje past!
Eigenlijk zou in het bovenstaande lijstje ook nog gospel moeten worden toegevoegd. Want als we zangeres Yolanda Quartey van de groep horen zingen, dan kunnen we haast niet om vergelijkingen met zangeressen die ook gospel zingen heen. Ik noem hier dan ook graag de naam van Aretha Franklin als een van haar vergelijkingen die zeker niet mag ontbreken.
Met ‘The Pines’ opent het gelijknamige album. Direct voelt dat als een warm en weldadig bad. De sound is direct de handtekening voor het hele album. Maar het nummer nodigt ook uit om mee te zingen. Jammer dat een radiostation als 3FM het nog niet heeft opgepikt. Als ze van Alabama Shakes een hit kunnen maken, dan moet het met Phantom Limb en ‘The Pines’ toch ook lukken. Overigens willen Phantom Limb niet vergeleken worden met voornoemde band. Ze vinden hun muziek duidelijk anders en dat is ook zo. Dat de vergelijking ontstaat omdat ze ook een vrouw als zangeres hebben berust puur op toeval.
Tot meezingen worden we wel vaker aangemoedigd op dit album. ‘Missy’ is een song die de drang tot meezingen zo hard aanwakkert dat je er bijna niet aan ontkomt. Maar hetzelfde geldt voor het daarop volgende ‘Harder Than Stone’.
De aandacht die de band de laatste weken in de media krijgt kan haast niet anders dan leiden tot wat meer bekendheid. De muziek verdient het zeker dubbel en dwars, al weten we dat het geen standaard hitparade-muziek is. Je moet een tandje dieper gaan, maar misschien lukt dat zo rond de kerstdagen.
Wie Phantom Limb live aan het werk wil zien kan in januari 2013 op een aantal plaatsen terrecht. Ze staan o.a. op EuroSonic in Groningen en op 10 januari in een semi-akoestische setting in Roepaen te Ottersum.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s