(tijdloos juweel) Martha Redbone Roots Project “The Garden of Love – Songs of William Blake”


Op papier lijkt het geen toegankelijk album: eeuwenoude gedichten van William Blake die op muziek zijn gezet. In de praktijk is het album van Martha Redbone (Roots Project), die zelf wat Appalachia-bloed in de aderen heeft stromen, een zeer warme ontdekking. De gedichten van Blake zijn romantisch en soms zelfs sexueel geladen. Doorspekt met het geloof van Blake in gelijkheid van rassen en sexen zijn de teksten ook in deze tijd nog steeds van een hoog actualiteitsgehalte.
MarthaRedbone_The_Garden_of_Love_Songs_of_William_BlakeDe benadering die Redbone in de zang heeft gekozen is onalledaags en verbergt daardoor de herkomst van de teksten van de liedjes. Ze legt de pauzes in de zinnen niet op de dichterlijke plaatsen maar zet ze volledig naar de hand van de melodie. Door die benadering ademen deze gedichten als waren het in oorsprong liedjes waar alleen de melodie nog ontbrak.
Muzikaal wordt ze in productionele sfeer bijgestaan door John McEuen van the Nitty Gritty Dirt Band. Ook schreef McEuen samen met Redbone en Aaron Witby de melodieën. De stijl die ze kiest ligt op het kruispunt van honky tonk, bluegrass, folk, country en gospel. Echte Amerikaans georienteerde muziek met oor voor de historie van Amerikaanse muziek.
Door bovengenoemde ingredienten weet Martha Redbone boven zichzelf uit te stijgen en een album af te leveren dat bol staat van de artistiek, kwaliteit en tijdloze muzikaliteit. Wie in de historie duikt van deze zangeres ziet een enorme ommekeer. Van pop/rock, via R&B is Redbone nu aangeland in deze van nature Amerikaanse muziekstijl die we tegenwoordig roots noemen. Het past haar voorbeeldig en vraagt om een vervolg in deze muzikale richting.
Martha_Redbone_front_cover_bannerHet album start direct met een van de juweeltjes: ‘The Garden of Love’ is een warm welkom. Maar eigenlijk is iedere compositie top. De afsluiter ‘Sleep Sleep Beauty Bright’ doet je afvragen waarom het nu al voorbij is terwijl je je wikkelt in dit volwassen wiegeliedje.
Hoe vaker je dit album tot je neemt en af en toe de moeite neemt om naar de fraaie teksten te luisteren, hoe meer je gaat houden van deze muzikale lekkernij. Martha Redbone Roots Project “The Garden of Love” is een plaat om nog jaren te koesteren als een tijdloos juweel.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.