(Verrassing! Straatmuzikant?) Moakley “Mask”


Het verhaal is even simpel als verrassend. Een vriendin van me loopt door de stadMoakley_Breda en hoort een muzikant op straat spelen. Ze blijft een tijdje geboeid luisteren en loopt dan verder, maar beseft even verderop dat het toch wel heel mooi was. Ze loopt terug en schaft het CD’tje aan dat ze Moakley_Breda3later als cadeautje voor mij meeneemt op de drempel tussen 2012 en 2013.
Met dit in het achterhoofd zet ik dan ook nietsvermoedend het album “Mask” op van deze singer-songwriter en word overrompeld door de intensheid van zijn met soul overgoten muziek. Wat een Moakley_Breda2enorme verrassing!
Dus dan maar eens op zoek naar zijn achtergrond. Geboren werd Moakley in Nieuw Zeeland (zo vertelt zijn Moakley_Maskeigen website). Een website die direct achterhaald blijkt te zijn. Er staat niets op over dit album “Mask” maar er wordt wel gesproken over twee EP’s die hij eerder heeft uitgebracht en een debuutalbum dat zou moeten verschijnen (verschenen zijn) in de zomer van 2006.
Moakley lijkt het synoniem te zijn van Mark Oakley zo is aan de website URL te zien en het feit dat zijn grootvader ook Oakley heet.
“Mask” is niet een album dat een singer- songwriter met een mooie stem aan het werk laat horen die een gitaar kan vasthouden. Het is een album dat rijke instrumentatie herbergt en heel volwassen klinkt. Met fraaie trompetgeluiden bijvoorbeeld in ‘What’s Inside’. Maar ook pianobegeleiding horen we langskomen in bijvoorbeeld ‘Going Home’. Hier zijn ook strijkerbijdragen toegevoegd. Moakley is in dit lied op zijn gevoeligst/intenst te horen.
De gastbijdrage van Baj Kamara JR. op ‘Locked Door’ valt op omdat Kamara een paar weken geleden nog te gast was bij Meneer Frits in Eindhoven.Moakley
Moakley heeft niet alleen een fraaie stem die de soul heel goed aankan en kan klinken als Marvin Gaye, maar ook richting de blues in een geluid als Robert Cray weet hij zich prima te bewegen.
De lijst van invloeden die Moakley zelf aanhaalt is groot en gesierd met namen als Michael McDonald (dat ook flink doorklinkt in bijvoorbeeld ‘Locked Door’), George Benson, J.J. Cale, Ben Harper, Paul Weller, Bill Withers en John Mayer.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op (Verrassing! Straatmuzikant?) Moakley “Mask”

  1. Enrique Montorio Cerrato zegt:

    Tuve el gusto de oir su buena música soul en Oporto en una callecita del centro destacando su voz entre el bullicio de sus calles. Le compré su CD “Mask” y le busco por la web, esperando novedades de su música.

    Un afectuoso saludo,

    Enrique

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.