(Grote stap voorwaarts) Villagers “{Awayland}”


Tijdens EuroSonic konden we helaas niet binnenkomen in de Stadsschouwburg. Dus kozen op het allerlaatste moment voor een alternatief. Dus dan maar direct zijn nieuwste plaat gekocht…..
Villagers_{Awayland}Bij de tweede draaibeurt van het nieuwe album van Villagers vallen de stukjes toch al meer op zijn plaats. “{Awayland}” is een flinke stap voorwaarts voor Conor J. O’Brien die zich er bijna in verslikt.
Het op waarde schatten kost wat meer tijd en dat zou een goed teken kunnen zijn.
Het akoestische karakter wat we kennen van het debuut “Becoming a Jackal” is op deze opvolger, waar we drie jaar op moesten wachten, verpakt in een soms met elektronica omgeven toevoegingen. Soms bekruipt je de vraag of het wel nodig was geweest en op een ander moment is het juist dat beetje extra dat de groei van Villagers kenmerkt.
De kleine man met gitaar maakt in 2010 een onuitwisbare indruk tijdens EuroSonic. Zijn ster stond daarna zo snel aan de hemel te schitteren dat hij bijna werd opgeslokt door zijn eigen succes. Gelukkig heeft hij nu drie jaar na zijn debuut de tijd en rust kunnen nemen om te komen met een opvolger. Maar als luisteraar moeten we een sprong maken om deze artiest te blijven volgen. Maar als het talent zo groot is als dat van O’Brien moeten we bereid zijn die stap te nemen.
De album opener ‘My Lighthouse’ is een liedje zoals we dat verwachten. In ‘Earthly Pleasure’ worden we even op het verkeerde been gezet als de stem van O’Brien lijkt te haperen, maar er is niets mis met de CD of CD-speler, het is het eerste elektronische grapje dat zijn intrede doet. Bij het einde van ‘Waves’ gaat O’Brien van een band-geluid naar een indringend geluid dat hoort bij de tekst van het liedje vanwege de dreiging die daar bezongen wordt, maar muzikaal een heel andere dimensie geeft aan Villagers. Bij een eerste beluistering gaat het alle kanten op lijkt het met dit album van Villagers. Maar hoe vaker je het schijfje de kans geeft hoe beter het tot zijn recht komt. In het bos van nieuwe geluiden ontluiken dan prachtige bloemen zoals het het titelnummer ‘{Awayland}’ dat als een sprookje tot je komt. Maar ook het met piano gelardeerde ‘Nothing Arrived’.
In ‘Grateful Song’ pakt de band lekker uit maar in het daarop volgende ‘In a New Found Land You Are Free’ weet O’Brien de gevoelige snaar stevig te raken en hebben we een van de hoogtepunten van het album te pakken. Als dit nieuwe album van Villagers een voorbode is van het muziekjaar 2013 dan belooft het een heel erg mooi jaar te worden met groeibriljantjes. De boodschap is duidelijk: laat je niet afschrikken bij de eerste luisterbeurt!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.