(werelds wonder?) Yasmin Levy “Libertad”


Ze stond met dit album in mijn jaarlijstje. Maar een aparte recensie en dus wat extra aandacht voor Yasmin Levy naar aanleiding van  haar nieuwste album “Libertad” is geen overbodige luxe, gezien het gemis aan populariteit van deze van oorsprong Israëlische zangeres.
“Libertad” bevat een mix aan Israëlische muziek, Ladino en Flamenco invloeden. Maar ook Turkse en YasminLevy_LibertatCubaanse invloeden kunnen in het rijtje gezet worden. Al zal een vluchtige luisteraar er graag Fado aan willen toevoegen, het is hier toch een stuk vrolijker dan deze Portugese muziekstijl.
Je wordt al direct bij ‘La Ultima Cancion’ gevangen door de zwierigheid van Yasmin Levy. Prachtige vocalen en een instrumentatie die de mengeling van stijlen perfect schildert. Het tango ritme is voor de gevorderde danser gezien de tempowisselingen. Prachtige bandeon, trompetklanken maar ook de akoestische en/of Portugese gitaar mag niet onbenoemd blijven. Natuurlijk is de titel van het lied wel hoogdravend. Met ‘La Vave del Ovido’ komen orkestklanken in het geluidsspectrum. De uithalen en de intonatie van Levy grijpen je af en toe aardig bij de strot.
Levy zingt samen met (Concha) Buika in het lied ‘Olvidate de Mi’. Een lied over dood en liefde. De dood die twee geliefden gaat scheiden en de liefde die daardoor niet mag doven. De hoop om ook lief te hebben na het scheiden door de dood. Liefhebben van een ander tot er misschien een weerzien door de dood heen, waarbij hereniging zou kunnen plaatsvinden. De vraag om te vergeten en niet mee te sterven. Maar te vergeten als er die ontmoeting is door de dood heen. Je voelt de pijn en de onzekerheid over het hiernamaals. En de opdracht om vooral verder te leven en lief te hebben al is het dan met een ander. Wat een wondermooie gedachte die je een brok in de keel bezorgt als je de tekst op je in laat werken.
Mooi dat de teksten in drie talen zijn afgedrukt in het bijgeleverde boekje. Spaans, Engels en Frans lezenden kunnen zo genieten van de schoonheid van de teksten. Ze zijn het lezen waard waardoor de muziek nog meer inhoud zal krijgen. Het zou mooi zijn als we Yasmin Levy op niet al te lange termijn ook live zouden mogen bewonderen. En daar zijn mogelijkheden voor in februari van dit jaar. Dit album is een parel die door velen ontdekt zou mogen worden en getoond mag worden met trots.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.