(laagjes pellen) Matthew E. White “Big Inner”


Het is altijd fijn om een plaatje te ontdekken dat niet direct uit een bepaalde hoek komt. Matthew E. White heeft met zijn album “Big Inner” een muzikaal hoofdstuk geschreven dat niet zomaar alleen in de singer-songwriter hoek geschoven kan worden. Hij mengt MatthewEWhite_BigInnersoul, folk, pop en indie klanken tot een mix die je echt moet afpellen om de onderdelen te ontwaren. Maar gewoon consumeren zoals White het opdient is natuurlijk het meest smakelijk.
De zeven songs van “Big Inner” lijken natuurlijk aan de magere kant. Maar de een en veertig minuten op de klok geeft toch aan dat we echt met een album te maken te hebben. En dat zijn dan ook nog eens minuten die indringend zijn en niet zomaar lichtjes voorbij trekken. Deze White vraagt om aandacht met zijn donkere stemgeluid die doet denken aan Michael Kiwanuka, Nick Cave en Kurt Wagner (Lambchop). De liedjes die hij brengt passen deels ook in het spectrum van laatstgenoemde band, Lambchop, maar dan wat meer richting de pop, al moet je niet raar staan te kijken van wat dissonanten die opduiken.
Namen die ook opduiken in de vergelijking  zijn Will Oldham en M. Ward. Maar ook New Orleans met Allen Toussaint mag genoemd worden. Die laatste komt nadrukkelijk naar voren in het langgerekte slot ‘Brazos’.
Een andere keer is het weer meer de jazz die de overhand krijgt zoals in ‘Will You Love Me’. En als er blazers worden toegepast dan wordt dat zeer beheerst gedaan, bijna onderhuids om geen evenwicht te verliezen. Koortjes met damesstemmen mengen zich soms onmerkbaar maar smaakvol.
Dat White zijn album “Big Inner” genoemd heeft is treffend. Hij raakt je dan ook ergens van binnen waar je niet precies kan aanwijzen waar dat is. Al bij een eerste luisterbeurt weet je dat je een apart of bijzonder plaatje hebt maar je kan het niet direct aanwijzen. Na meerdere rondjes in de cd-speler opent de doos met heerlijkheden zich langzaam maar zeker. De soms orkestrale begeleiding en de invulling met onversneden soul aan de ene kant en de toch weer luchtige pop van een singer-songwriter aan de andere kant zet je geregeld op een verkeerd been.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.