(groots) Dayna Kurtz @ Roepaen Ottersum 16-2-2012


Dayna Kurtz draait alweer vele jaren mee in de muziek-business. Toch is haar jongsteDaynaKurtz_SecretCanonVol1 album ‘Secret Canon Volume 1’ tot stand gekomen d.m.v. crowd funding. Een mechanisme dat steeds vaker door artiesten gebruikt wordt om de opname van een nieuw album te bekostigen door verkoop van het product voordat het gerealiseerd is.
‘Secret Canon volume 1’ bevat allemaal liedjes uit de rijke soul-historie, maar dan liedjes die de bekendheid niet mochten genieten terwijl de kwaliteit van bijzondere schoonheid is. Vaak van liedjesschrijvers die voor artiesten en platenmaatschappijen schreven gedurende de jaren zestig, maar zelf nooit in de schijnwerpers hebben gestaan. Kurtz zal binnenkort met een tweede deel komen, terwijl er ook al een album met volledig nieuw werk klaar ligt. Kurtz laat zich over het laatste ontvallen dat ze eigenlijk liever haar nieuwe werk als eerste zou willen uitbrengen maar dat haar platenmaatschappij de voorkeur geeft aan het uitbrengen van het tweede deel van de soulcovers.
De kapel van Roepaen is bijna volledig gevuld op deze zaterdagavond waarbij Kurtz zich bijna alleen op gitaar begeleidt en zonder problemen met haar fenomenale stemgeluid de zaal vult. Het kaarslicht zorgt voor een bijzondere sfeer terwijl het publiek ademloos aan de lippen hangt. Slechts bij enkele liedjes deelt Pim Kops van De Dijk met accordeon het podium met Kurtz. Een achtergrondzangeres voegt slechts bij twee composities haar begeleiding toe. Het is vooral Kurtz zelf die de aandacht opeist en vele magische momenten creëert met de vertolkingen van de soul-liedjes, maar ook de bloemlezing uit haar eigen oeuvre mag er zijn.
De twee sets van Kurtz nippen samen aan bijna twee uur uitstekende muziek. Vertolking van haar liedjes met louter hoogtepunten. Of het nu het geweldige ‘Reconsider Me’ is of het intense ‘If I Go First’ dat als hoogtepunt moet dienen is een lastige keuze. Natuurlijk mag het verhaal van Fernando niet ontbreken dat toch door een derde van de aanwezigen wordt gekenmerkt als een onbekend verhaal. Kurtz geeft een verhaal van de droom weer voordat ze een machtige uitvoering geeft van het beste nummer van een van haar vorige albums ‘Another Black Feather’. Het blijft een fraai verhaal dat ze in de droom niet het huwelijk kan aangaan met Fernando omdat ze nog getrouwd is in een andere droom. Om dat te bewijzen laat ze haar papieren hart zien dat wappert tussen haar ribben.
Met een staande ovatie neemt Kurtz afscheid van haar publiek in de kapel maar niet voordat ze als toegift het ‘Mijn vlakke land’  van Jacques Brel heeft vertolkt in haar gebrekkige Nederlands/Vlaams. Het is niet de eerste keer dat we haar Brel horen coveren bij de afronding van haar show. Toch blijft het een moment om de liedjes van Brel opnieuw te waarderen. Kurtz blijft sterker in het Engels waarin ze dan ook excelleert!

Meer foto’s staan hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op (groots) Dayna Kurtz @ Roepaen Ottersum 16-2-2012

  1. T Verhoeven zegt:

    Dayna Kurtz is echt goed, zo jammer dat ik hier niet bij kon zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.