(top jazz vocalen) Kurt Elling @ Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven 10-3-2013


Kurt Elling toert, zoals hij zelf zegt aan het begin van zijn optreden in Eindhoven, enorm. Hij doet in één jaar 3000 optredens. Nee, het is geen tikfout maar het aantal dat Elling echt noemde. Overdrijven zit deze jazz zanger dan ook wel een beetje in het  bloed. Laten we er gemakshalve vanuit gaan dat hij nog geen 10% van het genoemde aantal zal halen en dan is het nog heel veel.
In Eindhoven speelt hij een set van zo’n honderd minuten zonder pauze. Had hij dat momentje van rust voor zichzelf en zijn publiek ingebouwd dan was het waarschijnlijk een beter optreden geworden. Nu trad na zo’n drie kwartier een verzadigingspunt in of beter gezegd een moment van luistermoeheid. Het luisteren naar de soms ingewikkelde interpretaties van de composities die Elling brengt vraagt een groot inlevingsvermogen van de luisteraar. Genieten is geen probleem bij de niet alledaagse uitvoeringen van liedjes die we soms al heel lang kennen. Maar de soms technisch formidabele interpretaties vergen wel de nodige luisterinspanning om de muzikanten te blijven volgen en daar word je moe van.
Maar laat ik vooral niet te veel klagen. Kurt Elling verrast direct met zijn tweede nummer van de show waar hij het Sam Cooke nummer ‘You Send Me’ dermate onder handen neemt dat we het nummer nog steeds herkennen maar respect afgedwongen wordt voor de manier waarop Elling het hier neerzet. Dit flikt de man ook met werkelijk afgekloven nummers als ‘Tutti for Cootie’ van Duke Ellington en ‘A House Is Not A Home’ van Burt Bacharach & Hal David. De uitvoeringen zijn werkelijk subliem. En dat Elling weet dat zijn publiek dit subliem vindt dat straalt hij dan ook helemaal uit. Zijn album van vorig jaar “1619 Broadway: The Brill Building Project” komt in het optreden dan ook bijna geheel aan bod.
De voordracht van Elling is het beste te vertalen als een mengeling van grootheden uit het genre als Frank Sinatra, George Benson en Al Jarreau. Mix dat goed door elkaar en stop er een flinke dosis overtuigingskracht bij en je krijgt waarschijnlijk Kurt Elling’s manier van interpreteren. Gegarandeerd een avond top jazz vocalen!

Meer foto’s staan hier.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.