(hart verwarmend) Eric Vloeimans & Egbert Derix @ Roepaen Ottersum 7-4-2013


Egbert Derix en Eric Vloeimans hebben tot op heden nog geen album samen gemaakt. Toch zijn de heren geen onbekenden van elkaar. Het is zelfs zo sterk dat toen Derix zich een tijdje geleden zat te vervelen in de file, hij besloot in zijn hoofd een suite van drie stukken te schrijven waarin Eric Vloeimans zijn trompet zou spelen. Het eerste deel van deze suite krijgt tijdens het optreden in de kapel van Roepaen zijn vuurdoop. Vloeimans vertelt later dat hij het stuk vlak voor het optreden onder ogen kreeg en het dus op het podium voor het eerste speelde. Het vakmanschap van de heren is direct duidelijk doordat geen moment te horen is dat dit een eerste uitvoering is.
Dat de heren aan elkaar gewaagd zijn blijkt al bij de opening van het concert als ze starten met een heel fijngevoelige improvisatie. Beiden weten bij aanvang niet waar het naartoe zal gaan maar vinden elkaar moeiteloos in het samenspel tussen vleugel – die in dit geval het voortouw neemt – en de trompet die invult daar waar het de speler invalt. Het is niet alles improvisatie dat de klok slaat. Er zijn ook stukken die eerder hun oorsprong vonden en vanaf papier worden uitgevoerd.
Zo horen we ook een stuk dat geschreven is door Vloeimans voor de film over Beatrix (maar de filmsoundtrack niet heeft gehaald) onder de titel ‘Your Majesty’ en een fraai stuk genaamd ‘Lex’. Dat laatste stuk is opgedragen aan Lex van Weren die het concentratiekamp Auschwitz wist te overleven omdat hij op het laatste moment tijdens zijn deportatie zijn trompet meenam en daardoor werd opgenomen in het kamp-orkest. Die laatste ingeving bij het verlaten van zijn huis bleek later zijn redding geweest te zijn.
Vloeimans en Derix spelen twee sets waarin ze overtuigend bewijzen aan elkaar gewaagd te zijn. Ondanks een staande ovatie van het aanwezige publiek volgt er geen toegift. Wellicht omdat het publiek het applaus niet lang genoeg aanhoudt als het duo achter de coulissen is verdwenen.
Wel mengen de artiesten zich al snel onder het publiek om een praatje te maken en het aanwezige opgenomen materiaal van handtekeningen te voorzien.  

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.