(terug naar huis) Marta Topferova “Milokraj” @ Jazz Dock Praag 13-4-2013


Jazz Dock ligt net buiten het toeristische centrum van Praag. De Karlsbrücke is twee bruggen verder op loopafstand. Toch parkeerden wij geheel kosteloos voor de deur van de MartaTopferova_Milokrajclub. Na een middag en avond lopen door het historische Praag zal om tien uur ’s avonds onze dag worden afgesloten door de albumpresentatie van Marta Topferova & Tomas Liska die samen met band “Milokraj” ten doop houden.
Dit nieuwste album van Topferova brengt haar terug naar haar wortels. Meer traditioneel Tsjechische muziek die deze keer samen met Liska geschreven is en bekostigd door het Tsjechische ministerie van cultuur, de stad Praag en Nano Energies. Op de voorgaande albums van Topferova, zoals het uit 2009 stammende “Trova” en het drie jaar oudere “Flor Nocturna”, was het vooral de door Latin beïnvloedde folk die uit de pen van deze zangeres kwam. Ze kreeg zelfs door The Times het compliment ‘One of the most graceful interpreters of Latin American folk music’ te zijn. Toch keert Topferova met haar nieuwste album terug naar de folk/jazz van Tsjechische bodem. Zoals ze het zelf na haar optreden noemt: terug naar de wortels van haar muzikale opvoeding. Toch klinkt in het uur durende optreden duidelijk door wat ze daarvoor gedaan heeft.
In een bezetting van cimbaal, akoestische en elektrische gitaar, akoestische bas, viool en piccolo geeft Marta Topferova met haar band een fraaie proeve van haar nieuwe album. Topferova weet met haar zang, mimiek en haar duidelijk bewogen performance het publiek aan de lippen te laten hangen. Ondanks dat de Tsjechische taal voor ons alleen maar geheimen bevat straalt de intensiteit van de muziek zo strak van het podium dat elk detail gevoeld lijkt te worden.
Voordat we het laatste nummer zullen horen wordt door de platenbaas van het label het album ten doop gehouden. Met het openen, overschenken en drinken van de champagne mag “Milokraj” de markt op. Een album dat warm klinkt en op de scheidslijn ligt van het Slavische, de folk en een vleugje jazz; maar ook Latin klinkt nog steeds ietsje door. Of zou dat laatste een inbeelding zijn die ontstaat door de warme stem van Topferova die voorheen zo fraai de Latijns Amerikaanse folk vertolkte?
Via de mail stelde ik haar de vraag waarom ze de switch maakt. “I could write pages as an answer to your question, as there are many layers to my decision to reconnect with the music of my childhood and my native land. I love Latin American music very much, perhaps equally to Czech folk music. But after many years of living in the US, singing in Spanish, recently in English as well, I began to feel a calling to explore more deeply where I come from, my ancestry. I wanted to spend time here, speak Czech again, be close to my family and the amazing musicians I’ve met here like the ones in the Milokraj band. I also identify more as a Czech or European than an American. The way people think, the way we were raised feels closer to me…”
Voor iedereen die openstaat voor muziek met een andere twist en van traditie houdt is het album een absolute aanrader die vele warme draaibeurten zal meegaan.
In het komende Pinksterweekend zal Topferova een van de artiesten zijn op het Vurige Tongen festival.

Meer foto’s staan hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op (terug naar huis) Marta Topferova “Milokraj” @ Jazz Dock Praag 13-4-2013

  1. En maandagavond, eerste pinksterdag, zijn zij te gast in Noordwijk op een unieke locatie Noordwijk Buiten. Zie http://www.hetcultuurcafe.nl en http://www.noordwijkbuiten.nl
    Martha Baalbergen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.