(IJslands briljantje) Olafur Arnalds “For Now I Am Winter”


Met het album “For Now I Am Winter” treedt Olafur Arnalds voor het eerst buiten de grenzen van IJsland door de internationale release van het album. De sfeer van de muziek van Arnalds ademt een wijdsheid die we mogelijk ook hebben bij het denken aan zijn land.
OlafurArnalds_ForNowIAmWinterDe raakvlakken met anderen horen we in het titelnummer waar de zang en sfeer duidelijk kruipt naar de hoek waar we ook Antony & the Johnsons mogen tegenkomen. Wie de stem van voorman Hegarty van voornoemde band niet kan pruimen hoeft niet in de stress te schieten. Arnalds gaat niet zover maar de sfeer zit er wel een tikje in als je liefhebber bent. Maar laat je vooral niet afschrikken door deze vergelijking. De zang van Arnalds is veel minder extreem en zit veel minder dicht bij de pijngrens waar Antony Hegarty steeds op lijkt te balanceren.
De muziek van Arnalds zit op de scheidslijn van nieuw-klassiek, new age, independent pop en alternatieve (rock-)muziek. Moeilijk te duiden in één genre dus en dat maakt de muziek nu juist zo spannend! Het piano- en keyboardspel is van de handen van Olafur Arnalds zelf. De vocalen worden gezongen door Arnor Dan. Verder horen we een strijkkwartet. Maar ook licht gitaarwerk door Petur Jonsson. Dit als vaste ingredienten. Er is plaats voor extra strijkers, fluit, klarinet, hoorn en trombone in diverse stukken. Zelfs het IJslandse Symphonie Orkest speelt hier en daar voltallig mee.
Bovenstaande moet al een redelijk beeld geven van de sfeer die Arnalds met zijn muziek schetst. Als aanvulling is te zeggen dat de muziek sfeerbeelden oproept met zijn rustige en soms ijzige tempo. Dat Arnalds ook aktief is in de filmmuziek is duidelijk terug te horen. De toevoeging van de zang van gastvocalist Dan tilt dit werk duidelijk boven die van zuivere filmmuziek uit en herbergt in die momenten ook direct de hoogtepunten van het album dat vooral een tijdloos karakter met zich mee lijkt te dragen. Deze eerste kennismaking met de muziek van deze IJslandse componist mag als meer dan zeer aangenaam aangemerkt worden.
In de USA versie die ik draai zijn er twee extra mixen van de titelsong en zelfs het hoogtepunt van het album toegevoegd wat de draaiduur op bijna een uur zet. Een uur waarin geen moment verveling zal optreden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.