(blues veteraan) Ronnie Earl and the Broadcasters “Just For Today”


Ronnie Earl speelt al zo’n vijfentwintig jaar samen met zijn band The Broadcasters. Dat is tien jaar minder dan het totaal van zijn muzikale carrière. Earl viert dit jaar zijn zestigste verjaardag. We hebben hier niet bepaald te maken met een jonkie in de blues- en jazz-wereld.
RonnieEarl_JustForTodayDit album “Just For Today” is bijna helemaal instrumentaal en is live opgenomen op drie locaties in Massachusetts en de muziek spettert van genialiteit letterlijk uit de boxen. Earl op gitaar en Dave Limina op piano en Hammond bepalen grotendeels het geluid, maar laten we vooral de uitstekende ritmesectie met Jim Mouradian op bas en Lorne Entress op drum niet vergeten. Het album draagt veel eigen composities van Earl zelf of van de bandleden maar ook een paar covers die natuurlijk niet misstaan.
John Coltrane’s ‘Equinox’ en het fraaie jazzy ‘Ain’t Nobody’s Business’ van Porter Grainger/Everett Robbins steken de van zang voorziene ‘I’d Rather Go Blind’ naar de kroon. De zang is verzorgd door Diane Blue. Toch bewijst deze gezongen compositie dat de zang van de gitaar op de andere tracks ook voor voldoende melodie zorgt. De uitvoering van dit door Chicken Shack ooit tot een hit gezongen nummer door Christine Perfect, die zich later bij Fleetwood Mac voegde, is prima en past prima in de bluestraditie met een flinke scheut soul.
Het album “Just For Today” herbergt niet alleen blues al overheerst deze maar mag zich ook wentelen in de jazz en soul zoals dat ook in zijn verder loopbaan voorkomt. Het maakt deze zoveelste plaat van deze veteraan tot een smakelijke editie van zijn carrière. Er zijn allemaal topmuzikanten aan het werk die niet een routineklus neerzetten maar duidelijk begeesterd met elkaar spelen en de inspiratie de vrije loop laten waardoor het spelplezier voelbaar wordt voor de luisteraar.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.