(opnieuw bijzonder) Julia Holter “Loud City Song”


Julia Holter maakt bijzondere muziek. Niet te vangen in een paar woorden en wellicht ook niet voor een heel groot publiek. Maar het is wel muziek waar de fijnproever maar geen genoeg van kan krijgen. Twee jaar geleden debuteerde ze met “Tragedy” en vorig jaar scoorde ze hoge ogen in jaarlijstjes van fijnproevers met “Ekstasis”. Een album waar ik toen op Facebook over schreef: “Gelukkig is het al wat later op de dag. Dit album JuliaHolter_LoudCitySongdoorgronden is niet in één draaibeurt gedaan. Maar je hoort wel meteen dat het iets aparts is en met kwaliteit. Ik kan nu al zeggen: aanrader.”
Nu is er “Loud City Song” dat opnieuw een album is dat veel vragen oproept bij een eerste draaibeurt maar direct intrigeert. Holter is er andermaal in geslaagd om de luisteraar bij zijn spreekwoordelijke nekvel te pakken en te vragen om op te letten.
Sta verbaasd als Holter in ‘Hello Stranger’ bijna psychedelisch toetsenklanken op je afvuurt of in ‘Maxim’s II’ een kakofonie aan blazers om je hoofd weeft en lijkt op te gaan in die gekte, maar uiteindelijk toch in harmonie een slot maakt aan het lied. Vervolgens zijn het de pianoklanken van ‘He’s Running Through My Eyes’ met de betoverende zang van Holter die de melodielijnen weer terug op aarde lijken te brengen.
De productie van het album klinkt hol en mysterieus tegelijk op sommige punten maar in de opening van het album zelfs klassiek met strijkers en klavecimbel klanken. ‘World’ wordt daarmee een warm welkom tot het album “Loud City Song”. Dit gevoel houdt Holter nog even vast om bij ‘Horns Surrounding Me’ langzaam maar zeker uit een experimenteler vaatje te tappen. Met ‘Hello Stranger’  worden sferen van Twin Peaks opgeroepen maar toch heeft het lied naast het vreemde ook het behaaglijke in zich. Op papier lijkt dat een vreemde combinatie maar luisteren doet wonderen in deze. De afwisseling maakt dat Holter steeds binnen de lijntjes blijft en vooral een aangename ontdekkingstocht voor ons heeft uitgestippeld.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op (opnieuw bijzonder) Julia Holter “Loud City Song”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.