(eindelijk te pakken!) Kreg Viesselman “If You Lose Your Light”


Vorig jaar was in Scandinavië en met name Noorwegen het nieuwe album van Kreg Viesselman al uit. Tenminste dat las je op websites. Maar bij een bezoek aan alle twee de CD-winkels in Kristiaanszand ging ik weer huiswaarts zonder het album “If You Lose Your KregViesselman2Light”. Ook een berichtje aan de platenmaatschappij om te klagen leverde niets op. Zelf Viesselman zelf was verbaasd over de slechte verkrijgbaarheid van zijn werkstuk.
Contact met een platenmaatschappij in ons land leverde een helaas op. De grote maatschappij van Viesselman in Noorwegen wil niet dat het album elders wordt uitgebracht door een kleine maatschappij. Wachten was het devies en door de slechte verkrijgbaarheid is er nu gelukkig nog markt voor deze opvolger van het in 2007 uitgebrachte “The Pull”. Heel fijn dat Continental in Nederland nu het album uitgebracht heeft.
Deze derde plaat van Kreg Viesselman bewijst nogmaals dat deze man een fijne hand heeft van liedjes schrijven. Zijn stem heeft een warmte, diepte en zalvende werking op de oren en de geest. De trage productie van ’s mans schrijverstalent zorgt voor een haast ondraaglijke honger naar meer. Gelukkig kunnen we nu uit drie plaatjes kiezen als we een Viesselman willen horen. En ik kan je beloven dat, als je eenmaal geproefd hebt van deze muzikale lekkernij, met regelmaat de drang er is om nogmaals te genieten van het lekkers.
Het titelnummer is niet alleen van de hand van Viesselman maar ook postuum van Charles Hyams. Naast Viesselman op gitaar horen we (contra)bas door Sondre Meisfjord (af toe ook op gitaar), Oystein Hvarmen Rasmussen op drum, Anne Lise Frokedal als tweede stem en de piano wordt bespeeld door Bjarne Gustavsen. Een bezetting die het album boven die van een singer-songwriter met gitaar heen tilt.
‘Morning, come & help me’ klinkt als een echte smeekbede die enigszins gejaagd klinkt alsof het echt urgent is. Met ‘The Great Deceiver’ gaat de haast er gelukkig weer af. Het is vreselijk moeilijk om het album “If You Lose Your Light” in één draaibeurt op waarde te schatten als je zijn vorige album “The Pull” vaak gedraaid hebt. Het duurt even voor de liedjes van Viesselman zich ontvouwen en de schoonheid prijsgeven. Het zijn net bloemen in knop. Pas na geduld en goede verzorging gaan ze open en tonen ze hun pracht en praal. ‘Tin Cups’ is zo’n liedje dat zich na enige tijd naar je opent en je naar de strot grijpt met een jubel in je hoofd van: tjonge wat is dit mooi! Een gevoel van overwinning en een warme gloed glijden je ziel binnen.
Het vrolijke ‘Emigration’ is een bijna-duet met Anne Lise Frokedal. Huppelend als de lente of de fraaie nazomer met Viesselman die lekker meefluit.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.