(opent je oren!) Foy Vance “Joy of Nothing”


Foy Vance is een singer-songwriter uit Ierland. Met “Joy of Nothing” is zijn tweede album beschikbaar gekomen. Zijn debuut uit 2007 “Hope” bleef nagenoeg onopgemerkt. Met “Joy of Nothing” zou dat niet ook mogen gebeuren.FoyVance_JoyOfNothing
Het album opent met ‘Closed Hand, Full of Friends’ dat een lekkere beat, fijn pianospel en orkestrale begeleiding bevat. De zang van Foy Vance is stevig met een lekker ruw randje. Vergelijkingen met stemmen van Ray LaMontagne doemen zonder meer op. Ook oudere goden als Frankie Miller en Southside Johnny lijken aan de wieg van Vance te hebben gestaan. In de begeleiding horen we een heus koor dat ook nog eens de naam Joy of Nothing Choir blijkt te dragen. Vance heeft een fijne hand van liedjes schrijven, soms uitgroeiend naar de grootheid van Bruce Springsteen in het titelnummer van het album.
Het album “Joy of Nothing” klinkt meer als een band-album dan een singer-songwriter-product. De rijkheid aan begeleiding doet de liedjes goed die waarschijnlijk ook een benadering met alleen akoestische gitaar zullen overleven.
Single-kandidaten voor de radio zijn er eigenlijk maar zat. Voorbeelden zijn het openingsnummer, het titelnummer of het fraaie ‘At Least My Heart Was Open’ met zijn zinderende spanningsopbouw die eerst onderhuids rommelt om vervolgens als een bescheiden uitbarsting door te groeien.
Vance krijgt op twee nummers bijdragen van collega artiesten. Zo speelt Bonnie Raitt mee op ‘You and I’ dat een fraaie samenzang oplevert met mooi bij elkaar kleurende stemmen. We horen Ed Sheeran in de afsluiter ‘Guiding Light’. Een fijne samenwerking en een mooi slot aan het album dat daarbij een weldadig gevoel achterlaat.
‘Feel for Me’ is het rustpuntje op het album maar daarmee niet meteen het hoogtepunt. Wel mooi maar de sterkte van het album zit toch in de wat snellere gedreven liedjes van Vance. Het daaropvolgende ‘Janey’ heeft meteen weer de sterke gedrevenheid in zich.
Op “Joy of Nothing” valt eigenlijk geen enkel liedje aan te wijzen dat onder de maat zou zijn. Het zou wel eens kunnen groeien naar een van de pareltjes van het jaar.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op (opent je oren!) Foy Vance “Joy of Nothing”

  1. offtune zegt:

    Opnieuw een voorbeeld dat het ras van singer-songwriters nog lang niet uitgestorven is. Dat het misschien juist levendiger is dan ooit. Na Passenger heeft deze Foy namelijk ook een deel van zijn nieuwe fans te danken aan Ed Sheeran, die natuurlijk ook op de plaat te horen is. Beiden stonden namelijk in het voorprogramma van de tour van de roodharige Brit. Mooie plaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.