(geslaagde combinatie) The ABC of Canadian Music @ Meneer Frits Einhoven 28-10-2013


Drie solo-artiesten afkomstig uit Canada zijn met elkaar op tournee. Het optreden bij Meneer Frits is hun tweede show in deze samenstelling. Alle drie hebben ze actueel nieuwe opnames uit. Velen zullen de dames kennen als je een beetje ingevoerd bent in de folk/americana muziek, al zal de naam van Cara Luft misschien het minste bellen doen rinkelen. Zo in ieder geval bij mij. Maar het is een zeer aangename kennismaking.
De avond wordt geopend door oud Twilight Hotel lid Brandy Zdan die net haar eerste solo BrandyZdan_LoneHunterEP uit heeft. “Lone Hunter” belooft een mooie toekomst voor Zdan wat ze gestalte geeft in het optreden waarmee ze de avond opent. Gewapend met haar elektrische gitaar, ondersteund door footstomping-drum en beperkt gebruik van elektronische geheugen-apparatuur speelt Zdan stukken van haar EP en wordt ook het oude werk van Twilight Hotel niet geschuwd.
Po’Girl lid Awna Teixeira is al wat langer alleen op pad zonder haar maatje Allison Russell waarmee ze de laatste jaren de band vormde. Russell heeft nu samen met haar echtgenoot JT Nero de band “Birds of Chicago”.
Het optreden van Teixeira vermengt haar solo-werk met een enkel liedje van Po’Girl. AwnaTeixeira_ThunderbirdZowel haar debuut als haar nieuwe EP “Thunderbird” komen aan bod. Teixeira weet het publiek te bespelen als geen ander.
Awna Teixeira introduceert haar accordeon aan het publiek als “Miss Edda” (instrumenten hebben hun eigen levens) die nu voor de tweede keer in Europa is en nu ook op tournee naar Duitsland mee zal gaan. Het land waar “ze” vandaan komt, geen idee of het “haar” wat uitmaakt memoreert Teixeira. Ze zal niet alleen zelf op Miss Edda spelen maar later op de avond wordt ze voorzichtig overgedragen voor één nummer aan Brandy Zdan om vervolgens  weer in de veilige armen van Teixeira te landen.
CaraLoft_DarlingfordHet derde optreden van de avond is van Cara Luft. Luft beschikt over een stevige, prima folk- en country-stem maar met minder eigenzinnige trekken dan de wat trillerige, achter in de keel en kleingemaakte haast kinderstem van Teixeira of de krachtige, bijna naar rock neigende stem van Zdan. Luft compenseert dat ruimschoots met fraaie composities en een krachtige, zelfverzekerde uitvoering. Luft heeft de meest uitgebreide solocarrière van de drie dames.
Na de pauze smelten de drie Canadese damesstemmen erg mooi samen in liedjes uit ieders liedjesboek. De uitvoeringen zijn allen zonder twijfel verheven boven ieder standaard. Uniek als deze samenwerking is zo uniek klinken de wonderschone vertolkingen. Dit vraagt duidelijk om een eigen repertoire. De dames blijken daar helaas nog niet mee bezig te zijn. De stemmen zijn een welkome aanvulling op elkaar.
Een bijzonder moment ontstaat als Teixeira en Luft beiden de banjo bespelen. Maar weinig kom je tegen dat er twee banjo’s in de begeleiding van een liedje spelen. Het spel is aan elkaar gewaagd.
Het spelplezier van Awna, Brandy en Cara, alias The ABC of Canadian Music zoals Ad van Meurs ze gedoopt had, spettert van het podium en laat de zaal niet onberoerd.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.