Muziekjaar 2013 per maand bezien….(het eerste kwartaal)


Dit jaar niet gewoon een lijstje maar het jaar per maand belicht. Van twee kanten: de gekochte album-toppers maar ook de live-momenten.
Het eerste kwartaal van 2013 zag er muzikaal als volgt uit:

Januari
Traditioneel is januari natuurlijk de maand geworden van EuroSonic en daarmee ook vaak

Bastille

de nog niet verschenen albums. We zagen de latere grootheden Bastille en Laura Mvula die nog geen album uit hadden. Op de laatste moesten we zelfs heel lang wachten. Maar ook Snorri Helgason en Bernhoft maken indruk terwijl ze niet doorbreken.
Ondanks dat de eerste maand van het jaar niet bepaald een rijke maand is aan releases zijn er toch drie albums die opvallen. iET met The Kitchen Recordings vol.2 is iET_TheKitchenRecordings2voor velen nog een onbekende maar haar muziek is volwassen. Mister and Mississippi komen met hun debuut en zijn gerijpt in de stal van 3FM Serious Talent.

Een diepe buiging maak ik voor nieuwkomer Matthew E. White met zijn album BMatthewEWhite_BigInnerig Inner. Live is het genieten van Colin Blunstone die gelukkig hersteld is van zijn stemproblemen die hem het jaar ervoor hinderden en waardoor hij concerten moest afzeggen.
Jodymoon schittert bij Meneer Frits, bijna net zo mooi als de zondagochtend in augustus van het vorige jaar in Limburg.

Februari
Een van de mooiste platen van het jaar krijgen we al vroeg in het jaar op het menu. Nick NickCave&TheBadSeeds_PushTheSkyAwayCave verrast ons met Push the Sky Away. Het is vreselijk moeilijk om zo’n klasse-album te overtreffen.
Uit eigen land is het Jacco Gardner die met Cabinet of Curiosities overtuigend debuteert. Terwijl Ron Sexsmith zijn zoveelste vier sterren plaat maakt met Forever Endeavour.RonSexsmith_ForeverEndeavour
Live horen we Sleepwater bij de beste platenzaak van Tilburg en legendarisch is het concert van Yasmin Levy in Paradiso waar ik letterlijk op puntje van mijn stoel zit. Een maand met veel dames live trouwens en laat ik ze vooral niet tekort doen. Dayna Kurtz, Linde Nijland, Margriet Sjoerdsma en  Caroline Herring mogen er allemaal zijn.

Maart
GrantLeePhilips_WalkingInTheGreenCornHet eerste kwartaal wordt vol gemaakt met fraaie muziek. Een album dat pas in maart 2013 in Nederland wordt uitgebracht is het Grant Lee Phillips album Walking in the Green Corn dat me verderop in het jaar nog door vele avonden zal begeleiden. Een album dat elders al in 2012 in de schappen lag.

Bastille stuurt zijn debuutalbum gesigneerd en wel.

Laura Mvula

Ook Laura Mvula’s debuut Sing to the Moon stelt absoluut niet teleur. De beloftes van EuroSonic ingelost dus. Moddi’s Set The House On Fire zal niet zijn enige JonasWinterland_MensenZijnGemaaktVanDunPapieralbum blijken te zijn dit jaar. Jonas Winterland maakt het beste Nederlandstalige album met Mensen zijn gemaakt van dun papier. Navarone presenteert op Paaspop met A Darker Shade of White een rockalbum van eigen bodem en een overtuigend optreden.
In maart zien we Rita Hosking als vervolg op de dames van februari. De Gipsy muziek van Nadara Gipsy Band is meeslepend. Maar de jazz van Kurt Elling is een fantastisch verjaardagscadeau. Met Piepschuim halen we samen met motorvrienden herinneringen op terwijl we genieten van de show van deze kleinkunstmannen. Elliot Murphy bewijst voor wie hem nooit eerder live zag dat zijn carrière lang is en nog altijd verdiend intens. Birds of Chicago is zowel muzikaal als in het leven een wonderlijke maar fijne versmelting.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.