Muziekjaar 2013 per maand bezien….(het tweede kwartaal)


April
Live is april een fraai amalgaam van verschillende stijlen en windstreken. We starten de maand met trompettist Eric Vloeimans en pianist Egbert Derix. Na Alexia Woordward die al eerder verraste met een mooi debuutalbum is de beurt aan de Zuid-Afrikaanse grootheid Amanda Strydom en in Praag ontmoeten we Marta Topferova, terwijl ze haar nieuwe album ten doop houdt dat haar terugvoert naar haar muzikale wortels. Tenslotte laat Israel Nash (Gripka) ons vast watertandend uitzien naar zijn nieuwste studioalbum door live al wat nieuw werk te laten horen.
Hoogtepunten op het glimmende schijfje zijn er zeker ook. Phosphorescent stijgt boven Phosphorescent_Muchachozichzelf uit met het magistrale Muchacho dat in december nogmaals zal verschijnen met een compleet live-album. De zestiger Charles Bradley, die op late leeftijd debuteerde nadat hij een leven lang als James Brown
AnaisMitchell_ChildBalladslook-alike door het leven ging, presenteert zijn tweede fantastische album Victim of Love. De al vaker gelouterde Anaïs Mitchell maakt een duoplaat met Jefferson Hamer onder de titel Child Ballads. Een album dat in geen enkele verzameling zou mogen ontbreken.

Mei
Al op de eerste dag van mei is het kennismaken met de IJslandse Olafur Arnalds en zijn OlafurArnalds_ForNowIAmWinteralbum For Now I Am Winter. Een ware parel uit een heel bijzonder land. Dat cd-winkels er nog steeds toe doen als ze gerund worden met passie wordt bewezen als ik geattendeerd GarettLebeau_RiseToTheGrindword op Garrett Lebeau met Rise in the Grind. Een album dat vaak de cd-speler zal bevolken in de rest van het jaar. Kurt Vile brengt Wakin On A Pretty Daze uit als een uitstekende opvolger van het twee jaar eerder verschenen album.
Live genieten we in Roepaen van de Nederlandse band Moss, in Berlijn laten we Lene Lovich schieten omdat het concert in de nachtelijke uren zal plaatsvinden en verruilen dat om kennis te maken met Sebastian Lind. Een ruime week later speelt Bart de Win met zijn band een uitstekende set in Eindhoven, zijn bijna-thuishaven. In twee dagen tijd zien we twee grootheden uit de blues. Akoestisch genieten van Eric Bibb en elektrisch van Ian Siegal is voorwaar geen straf. Beiden zijn van een andere orde maar niet minder innemend en onderhoudend. Op de laatste dag van de maand speelt Lucinda Williams het Muziekgebouw in Eindhoven plat al is het optreden niet helemaal vlekkeloos.

Juni
De beste popplaat van het jaar wordt gemaakt door Daft Punk met Random Access Memories en ziet in juni het levenslicht. Lang duurde het voordat The Epstein met een nieuw album op de proppen kwam. Maar het was het wachten waard op Murmurations al TheEpstein_Murmurationswas het nog lastig om het album te bemachtigen. Uit Nederland komt Aidan’s Well en in de eerste weken van 2014 zullen we hem eindelijke live gaan zien in Eindhoven. Het debuutalbum is meer dan de moeite waard! Meschiya Lake verenigt met haar tweede album twee werelden in tijd aan elkaar. Retro is in maar dat in MeschiyaLake_FoolersGoldeen eigentijds jasje maakt het onweerstaanbaar. Amy Speace maakt met How To Sleep In A Stormy Boat een heel fijn dames/Americana-album. Gelukkig hoorden we haar al samen met collega John Fullbright live en komt ze binnenkort nogmaals solo. Laura Marling maakt met Once I Was An Eagle opnieuw een prima album. Nynke Laverman verrast met Spaanse klanken op ALTER. Charles Walker was ik jaren kwijt. Maar met The Dynamites bleek hij al een derde album gemaakt te hebben. Love Is Only Everything is een soul-album van formaat met een stem die zinderend weet te vertolken.
Live is het genieten van de Nederlandse Qeaux Qeaux Jones met Richard van Bergen op gitaar in Roepaen. SiSoCity in Eindhoven biedt een podium voor singer- songwriters als afsluiting van het concertseizoen bij Meneer Frits. De Afrikaanse dichter Gert Vlok Nel weet op het Roepaen podium de aanwezige liefhebbers uitstekend te vermaken met zijn verstilde muziek.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.