Muziekjaar 2013 per maand bezien….(het vierde kwartaal)


Het vierde kwartaal is v.w.b. releases eigenlijk scheef met die van de kalender. Het hoogtepunt ligt traditioneel in september, oktober en november. December is de periode van de verzamelaars en live-albums.

Oktober
Live is het behoorlijk genieten van Greg Trooper en de Brabantse grootheid Gerard van Maasakkers die een gehoor krijgt van alle leeftijden. De Canadese dames Cara Luft, Awna Teixeira en Brandy Zdan trekken door Nederland met een koffer vol fantastische liedjes. Ook als duo of trio klinken ze uitstekend maar hebben in die vorm nog geen opnames vastgelegd.
De releases die de moeite waard zijn, zijn groot in aantal. Al vroeg in de maand maken we kennis met de bill-callahan---dream-rivernieuwe albums van Bill Callahan, Mark Lanegan en het derde album van jazz-grootheid Gregory Porter die daarmee zijn naam definitief vestigt. De nieuwe Gram Parsons wordt hij al genoemd: Daniel Romano. Zijn tranentrekkende DanielRomano_ComeCryWithMeplaat Come Cry With Me is werkelijk onweerstaanbaar. Hetzelfde geldt voor het prachtige Circumambulation van True Widow dat bij
TrueWidow_Circumambulationna niet meer uit de cd-speler is te krijgen. Fanfare van Jonathan Wilson is een uitstekende opvolger van zijn bejubelde vorige album. Leyla McCalla’s Vari-Colored Songs – aLeylaMcCalla_VariColoredSongs Tribute to Langston Hughes is het mooiste traditionele roots-album van het jaar. Zo puur hoor je ze maar zelden. The Deep Dark Woods bestendigen hun status meJubilee. Het doet verlangen naar een live-optreden. Foy Vance is een verrassing: met zijn Joy of Nothing haal ik hem letterlijk uit de bijna-vergetelheid. Reflektor van Arcade Fire kunnen we niet omheen, al is het album lang niet zo goed als het debuut van destijds maar het is wel het bewijs van een band in ontwikkeling.

November
De storm aan releases is gaan liggen al komen er nog steeds prachtige albums uit. Zoals MichaelPrins_RivertownFairytaleshet debuutalbum van de Nederlandse singer-songwriter van het jaar Michael Prins. Meteen een dubbelalbum en geen liedje te veel op Rivertown Fairytales. Teitur doet met Story Music terugverlangen naar de vakantie van vorig jaar op Faeroer eilanden. Moddi doet Nederland voor de tweede keer aan en Moddi_kaem_va_dubrengt in zijn cover zijn tweede nieuwe plaat van het jaar mee. Maar dit keer is het alleen in het Noors en is Kaem va du? niet in Nederland verkrijgbaar. Het is niet minder mooi. Tired Pony is toch niet een gelegenheidsband geworden maar maakt met Ghost of the Mountain een tweede fraai album. Walt Wilkins is een soort superband met tien leden. Het album Wildcat Pie & the
WaltWilkinsTheMystiquero_WildcatPie&theGreatWalapateyaGreat Walapateya is in eigen beheer uitgebracht en alleen te koop bij zijn concerten. Een heel fijn souvenir van de live-prestaties. Pessoa kwam al in april uit maar vraagt pas de aandacht bij het optreden van Fernando Lameirinhas tijdens zijn gouden jubileum-tour, die we bezoeken tijdens een van de twee shows die hij geeft met Nynke Laverman.
Andere live-optredens zijn van deze maand van obscure grootheid Tom Skinner (hij wil niet bekend worden!) en Venice in Roepaen maar nu versterkt en met een nieuw dubbelalbum op zak. De Kapel lijkt bijna uit zijn voegen te barsten maar het geluid blijft net overeind. Matt Andersen is een uitstekende singer-songwriter die Israel Nash Gripka naar de kroon lijkt te steken. Het concert en de ontmoeting van de maand staat op naam van Eivor, die we horen debuteren in Hamburg en waarmee we ook een ontmoeting en interview hebben. Een hele belevenis en uitstekend optreden. New Country Rehad en Chris Smither zijn beiden geweldige optredens uit de reeks van Ad van Meurs presenteert. De afsluiter van de maand is van Scott Matthew in de Kapel in Eindhoven. Zijn stem en performance zijn groots en doen liefhebbers van heinde en verre naar Eindhoven komen. Het sluit een drukke concertmaand waardig af.

December
Tussen alle verzamelaars vinden we in de schappen van de nieuwe releases toch nog een paar pareltjes. Het tweede album van Diane Birch Speak a Little Louder kan rekenen op vele draaibeurten. Maar de glans van de maand wordt gewonnen door IJslands snelst Asgeir_InTheSilencerijzende ster Ageir (Trausti) die in Nederland zijn Engelstalige album In The Silence het licht laat zien. Een werkel
AvettBrothers_Magpieijk fenomenaal album dat in het IJslands nog wonderlijker klinkt. In januari van het nieuwe jaar zal ook die versie in Nederland uitkomen, daar kunnen we in januari dan mooi aandacht aan besteden. The Avett Brothers lijken met Magpie & the Dandelion bijna onder de radar te vliegen terwijl ze toch zeker aandacht verdienen boven de middelmaat. De langverwachte soloplaat van Chris Eckman HarneChrisEckman_HarneyCountyy County vindt rond de Sinterklaas voor velen ongemerkt zijn release-feestje. De stem van The Walkabouts staat altijd garant voor kwaliteit.
Live is
genoeg te genieten. Het blijft kiezen en tijd maken in de drukste maand van het jaar met verplichtingen. Gelukkig is er nog plaats voor Ad Vanderveen, Ray Bonneville en een prachtig intiem akoestisch optreden van Damien Jurado, die stukken speelt van zijn nog te verschijnen (januari 2014) nieuwe album in de Roode Bioscoop in Amsterdam. Er is zelfs tijd voor een korte ontmoeting en interview. Creatief en muzikaal de afsluiter van het concertseizoen terwijl we ons nog even laten vermaken door Nol Havens en V.O.F. de Kunst op de een na laatste dag van het jaar.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.