(verrukkelijk!) Asgeir “In The Silence”


“In The Silence” is de Engelse versie van het reeds in 2012 verschenen IJslandse album “Dýrð í dauðaþögn” van Asgeir Trausti. Het snelst verkopende debuutalbum ooit op Asgeir_InTheSilenceIJsland. Inmiddels ook met drie muziekawards op zak in IJsland. Voor de vertaling van de teksten tekende niet minder dan collega John Grant. Fijnproevers melden dat de originele versie nog een tikje mooier is dan de Engelse versie. Reden genoeg om ook die versie in januari 2014 uit te brengen in Nederland, moet de platenmaatschappij gedacht hebben.
Wie “In The Silence” de eerste keer draait zal verrast zijn en kan niet om de bijzondere schoonheid van de liedjes en de serene zang van Asgeir heen. Wat een fantastisch talent!
Met hulp van muziekvrienden op het world wide web ben ik vroegtijdig in staat ook de IJslandse versie te beluisteren. Wat opvalt is dat er niet alleen in een andere taal gezongen wordt, maar dat er in de begeleiding wat kleine toevoegingen opduiken, die het album inderdaad net een beetje spannender maken dan het al is. Deze extra toevoegingen lijken op de Engelse versie te zijn gladgestreken. Natuurlijk is dat geen groot probleem want de essentie van de composities wordt daarmee in hun totaliteit geen geweld aangedaan. Wel is het zo dat de taal poëtischer klinkt dan het toch wat plattere Engels. Dat is natuurlijk behoorlijk subjectief, daar we ons zo kunnen verschuilen achter het niet kunnen verstaan wat er gezongen wordt, wat de luisterervaring makkelijker maakt, omdat de tekst als instrument meegenomen kan worden.Asgeir_Dyrd I Daudathogn
De zang van Asgeir doet nog het meeste denken aan die van James Vincent McMorrow. Het gebruik van de kopstem voert het meeste naar die vergelijking toe.
Om nu pareltjes te noemen die tussen de tien nummers van het album zitten is lastig. Eigenlijk zijn alle liedjes meer dan bijzonder de moeite waard. Met het gevaar dat ik natuurlijk liedjes te kort ga doen noem ik er toch maar een paar. ‘Torrent’ is herkenbaar: of het nu de originele versie betreft of de Engelse, het lied blijft opvallend door zijn melodielijn. ‘In Harmony’ is nog zo’n liedje dat met kop en schouders boven het veld uitsteekt en vraagt om aandacht.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.