(bijzonder) Josephine Foster “I’m a Dreamer”


Als je de biografie van Josephine Foster leest na een aantal keren luisteren naar het album “I’m a Dreamer” word je nieuwsgierig naar wat deze deze dame al gedaan heeft. Laat JosephineFoster_ImADreamervooraf duidelijk zijn dat waarschijnlijk niets van haar in het verleden gemaakte albums lijkt op wat ze nu heeft uitgebracht. Dit album schijnt wederom een andere draai aan haar carrière te willen geven. Maar dan wel een draai die bijzonder is en resulteert in een heel fijn album.
De muziek die Foster op “I’m a Dreamer” voor de dag tovert lijkt diep geworteld te zijn in de jaren dertig, maar dan wel met de geluidskwaliteit van heden ten dage. De zang van Josephine Foster klinkt breekbaar en past uitstekend in de tijdgeest waar retro met Meschiya Lake, Pockey LaFarge en nog vele anderen heel erg in is.
Centraal staat de stem van Foster en ik zou bijna zeggen: natuurlijk de piano. Maar we horen ook akoestische gitaar, orgel, akoestisch bas, cello, drums en steel gitaar. Foster speelt naast gitaar met nylon snaren ook mondharmonica. De tien liedjes zijn op één na van de hand van Foster zelf. De cover van ‘Cabin in the Sky’, geschreven door Vernon Duke & John Latouche, valt op geen enkele manier uit de toon. De vegende drummer, de piano en de zang van Foster maken van het titlelnummer ‘I’m a Dreamer’ een liedje om op weg te dromen terwijl Foster ook af en toe op haar mondharmonica blaast. Het is meteen een staalkaartje van wat het album te bieden heeft. Een prijsnummer aanwijzen is lastig want elke liedje levert een bijdrage aan de schoonheid van het album. De fijne pianoklanken van ‘Amuse a Muse’ die het nummer starten zijn zo’n mooi teken van de tijdgeest, dat je Foster als het ware ziet staan in een film uit de jaren dertig: naast de piano in een rokerig zaaltje, terwijl ook de cellist gezeten op een stoeltje maar strak in het pak zijn bijdrage strijkt.
Zo zou je bij elk liedje wel een beeld kunnen schetsen uit de tijd waarin dit soort muziek veel gemaakt werd. Toch heeft Foster een eigen plaatsje in de retro-beweging en zal “I’m a Dreamer” met liefde omarmd worden. Wat een fantastisch plaatje! Hopelijk zijn er meer mensen die het een kans geven om ernaar te luisteren.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.