(naakte vertolking) Renee van Bavel “Renee van Bavel” @ Meneer Frits Eindhoven 10-2-2014


Zo werd ze aangekondigd voor het concert bij Meneer Frits: “Met een schurende, strelende stem en haar teksten dicht op je huid, zingt Renee van Bavel in het Nederlands, ‘hoekig en bonkig net zoals wij allemaal soms zijn, zoals ik zelf kan zijn’ (aldus Ad van Meurs). Leo Blokhuis noemt haar ‘een zeldzaam eigenzinnig talent’. En Herman van Veen doopte haar al tot ‘jonge Nederlandse Joni Mitchell’.”
Op 10 febr. is de enige begeleiding die Renee van Bavel ter beschikking staat een zopas gestemde grote vleugel. Een instrument waar ze prima mee uit de voeten kan. Wie haar album uit 2011 – dat louter haar naam draagt – kent, weet dat ze daarop met een volledige bandbezetting haar liedjes vertolkt. Liedjes met een ziel, liedjes met teksten die je wel moet luisteren.
In het Grandcafé Meneer Frits is Van Bavel volledig op haarzelf aangewezen in een naakte vertolking. Zittend achter de vleugel geeft ze ons een bloemlezing uit haar repertoire, een kijkje in de keuken van haar Duitse liedjes die ze onlangs opnam voor haar Duitse album en een paar covers. De in Berlijn en Amsterdam wonende singer-songwriter weet het café muisstil te krijgen en zelfs de bediening op kousenvoetjes te laten lopen. Sommige liedjes zijn dan ook in de kale vertolking met louter pianoklanken van een immense schoonheid die je soms de adem beneemt.
Neem nu een liedje als ‘Eiland’ dat zo diep graaft naar de droefheid, maar ook koestering van herinnering aan een dierbare die is heengegaan; dan kan je niet anders dan met open mond luisteren en aan de lippen hangen van Van Bavel. Hoe kun je het mooier verwoorden dan te bedenken dat je een eiland wilt om iemand te begraven zodat je altijd weet waar hij/zij is en dat dat eiland zich ergens binnen in je lichaam bevindt.
Maar Van Bavel heeft ook prachtige liefdesliedjes als ‘Jij hebt mijn hart’ dat haar nummer één bruiloftsliedje is of het mooie Duitse liedje ‘Am Rande des Walde’ dat een vooruitblik is naar haar nieuwe album.
In het begin van de show horen we een uitstekende vertolking van het Jacques Brel-nummer ‘Mijn vlakke land’. De show eindigt met een cover van het lied ‘Cirkels’ van Herman van Veen. Daarna kunnen we opgelucht ademhalen en napraten met haar over haar waanzinnige show die nog lang zal naklinken in onze gedachten. Wat een talent, wat een liedjes en wat een vertolkingen! Het album met persoonlijke boodschap gaat natuurlijk mee naar huis om na te genieten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.