(zonsopgang) Beck “Morning Phase”


Als er één plaat is die de afgelopen weken is opgevallen en die ik bijna niet uit mijn hoofd kan krijgen en nog moeilijker uit de cd-speler dan is het wel de nieuwste plaat van Beck. Na acht jaar verbaast deze artiest met misschien wel zijn beste en meest toegankelijke maar ook retro-plaat. “Morning Phase” gaat over het eerste deel van een dag.
Beck_MorningPhaseOp dit album klinken de jaren zestig heel erg door maar dan in een modern jasje gestoken van de huidige tijd. Wat dat betreft heeft Beck hier raakvlakken met o.a. Jacco Gardner. Maar als het gaat om zijn sound dan mixt hij hier The Beatles met The Beach Boys zonder ook maar ergens een tikje leentje-buur te spelen. Deze ras-muzikant weet ondanks de belletjes die rinkelen tot zonder enige twijfel enorm uniek te zijn.
De sfeer is heel laidback zoals dat hoort bij de ontluikende nieuwe dag. De weldaad die Beck om de schouders van de luisteraar drapeert en de oren verwent is van een uitgesproken heldere schoonheid.
De indruk wordt gewekt dat er helemaal niet met elektronica wordt gewerkt maar dat alles puur en akoestisch is. Dat is ook voor het overgrote deel het geval. De strijkers komen niet uit een doosje. Maar orgeltjes, elektrische toetsen, gitaar en bas maken deel uit van de gebruikte instrumenten.
Beck Hansen is er in geslaagd om na zoveel jaar wachten op de proppen te komen met een album dat nog jaren geheugd zal worden en dat zonder meer een hoge plaats zal veroveren op de jaarlijstjes. Een specifiek nummer benadrukken van de dertien hele mooie composities zou een ander tekort doen. Van de opening ‘Cycle’ tot het sluitstuk ‘Waking Light’ zijn het allemaal juweeltjes. Verplichte luisterkost zou ik zeggen.
Ondanks de titel maakt Beck met dit album muziek waar je me op elk moment van de dag mee mag confronteren. De schoonheid van “Morning Phase” is tijdloos.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op (zonsopgang) Beck “Morning Phase”

  1. Pingback: (lijstje!) Mijn TOP10 van 2014 met motivatie! | Joost's Muziek Wordpress blog

  2. Sunnyman zegt:

    Ga de cd toch eens wat beter/vaker beluisteren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.