(magistraal) Rodrigo Y Gabriela “9 Dead Alive”


Als ik één album vaak gedraaid heb op een van de vele hotelkamers tijdens onze prachtige motortocht in mei dan is het wel dit fantastische album van Rodrigo Y Gabriela. Wat een machtig gitaarspel zoals altijd. De energie die er van dit werk af spat in zijn instrumentale eenheid is fenomenaal en zo fijn dat je het eigenlijk altijd kan draaien. Hard op deRodrigo&Gabriela_9DeadAlive voorgrond om energie te krijgen of op een laag pitje in de achtergrond om de energie zijn zalvende werking te laten doen om zo de vermoeidheid te verjagen.
De zonnige kant van dit fijne gitaarspel is altijd present. Of het nu in de uitbundigheid is om de zon te vieren of de dreigende kant van afkoeling met een donderbui of de verhitting van een tropische droogte van een woestijn.
In eerste instantie liet ik me verleiden door de titel en beschrijvingen van de nummers. Maar dit is allemaal nieuw werk van het duo dat laat horen wat je allemaal op twee akoestische gitaren kan doen. Geen enkel ander instrument speelt mee met dit duo. En alle nummers zijn voorzien van een inspiratiebron van gitaristen uit het verleden. Over het algemeen dode componisten die in het werk van Rodrigo Y Gabriela opnieuw tot leven komen in de levendige, opzwepende muziek van dit duo. Op ‘Sunday Neurosis’ horen we een sample met wat stemmen van een conversatie. Verder zijn het vooral de gitaren die spreken.
De bijgevoegde DVD is de moeite waard. Deze bevat opnames van uitvoeringen in de studio van een viertal songs van het nieuwe album. Een live registratie en voor de liefhebber een dertig minuten durende gitaarles van het duo. Vooral het live zien spelen van de Rodrigo Y Gabriela dwingt nog meer respect af. Wat een virtuoos spel en wat een energie weten die twee met elkaar te ontwikkelen. Het is zeker niet het eerste album dat ik van dit duo hoor maar wel een van de fraaiste.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s