(elektronisch/pop) Eno + Hyde “Someday World”


Brian Eno is natuurlijk actief sinds de vroege jaren zeventig. Toch kennen velen hem van zijn werk met David Byrne en natuurlijk David Bowie. Het oeuvre van Eno zelf liegt er inmiddels ook niet om. Dit jaar voegt hij in recordtempo twee albums er aan toe. Beide Eno-Hyde_SomedayWorldgerealiseerd in samenwerking met Underworld’s Karl Hyde. Het eerste album “Someday World” verscheen in mei en begin juli verscheen “High Life” alweer. We nemen “Someday World” in de deluxe editie onder de loep omdat hier de fijne kwaliteit meteen opvalt.
Voor de verfrissende blik nodigde Eno, die zelf vaak produceert, jongeling Fred Gibson (22 jaar) uit als co-producer. Het resultaat is een album dat vol fijne ritmes staat en zweeft tussen de elektronische- en de popmuziek. We zullen het er maar op houden dat het een heerlijke mix is en in welk hokje het past boeit eigenlijk het minste.
Alle composities zijn van de hand van Brian Eno en de meeste in combinatie met Karl Hyde en Fred Gibson in welke combinatie dan ook.
Onwillekeurig ga je bij dit werk van Brian Eno denken aan Depeche Mode. ‘Daddy’s Car’, het tweede nummer op het album, herbergt die sfeer heel sterk. Verderop kunnen we ook niet om de vergelijking met Yellow heen. Nergens raken Eno + Hyde de kern van bands of artiesten waarmee ze wel even in de vergelijking vallen zoals New Order en ook de vergelijking met Marc Almond komt even langs vrijen.
“Someday World” is een fijn album dat je het liefst met een stevig volume maar niet oorverdovend wil beluisteren. Prijsnummers? ‘Who Rings the Bell’ zou wel eens een hit kunnen worden. Het tweede schijfje in de deluxe editie, die trouwens ook fraai verpakt zit met een boekje met foto’s en wetenswaardigheden, biedt nog vier extra tracks. De moeite waard want het zijn geen andere mixen van de negen composities op de eerste schijf maar op zichzelf staande extra’s die naadloos aansluiten bij het album zelf.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s