(historisch) Crosby, Stills, Nash & Young “CSNY 1974”


Stop de DVD bij die bij deze box geleverd wordt als eerste in de speler en geniet van een machtige uitvoering van ‘Only Love Can Break Your Heart’. Neil Young zittend met akoestische gitaar en zonnebril. Stephen Stills achter de vleugel terwijl David Crosby en Graham Nash de vocalen aanvullen in het bedje dat Young en Stills al gespreid hebben. Daarna volgt de leadzang van David Crosby in ‘Almost Cut My Hear’. Even verderop zien we een heerlijk ‘gitaren gevecht’ als er tegen elkaar ge-soleert wordt. De DVD kent slechts CrosbyStillsNashYoung_CSNY1974acht composities maar levert het ultieme bewijs dat deze concertregistratie meer dan de moeite waard is. Als deze beelden met de onderliggende muziek geen indruk maken dan is Crosby, Stills, Nash & Young niet besteed aan de kijker en de luisteraar. Alle anderen zijn direct overtuigd van de warmte, intimiteit en de historische waarde van de opname. Het spelplezier klettert van het scherm en schalt uit de speakers zo intens musiceren deze muzikanten. Dit is niet alleen muziekhistorie maar ook pure muziek-emotie. Wat zijn deze heren met z’n vieren toch een magisch stel. Iedere liefhebber zal afvragen waarom het veertig jaar (!) heeft geduurd voordat deze opnames op deze manier bewerkt zijn en eindelijk uitgegeven.
Op de drie CD’s vinden we veertig tracks terug. Voor ieder jaar dat er gewacht moest worden op deze uitgave één liedje. Zou dat symbolisch zijn. De tournee van 1974 is ieder geval in uitstekende geluidskwaliteit vastgelegd en (deels) gefilmd. Het audio heeft natuurlijk de nodige digitale opfrisbeurt en bewerkingen gekregen. Het klinkt daardoor bijna als het gisteren is vastgelegd.
Tussen 16 augustus 1969 en 9 juli 1970 speelden Crosby, Stills, Nash & Young zo’n zestig concerten met daaronder ook het legendarische Woodstock festival. Ten tijde van deze shows was het legendarische album “Déjà Vu” nog maar nauwelijks verschenen. Dat werd op 11 maart 1970 gedaan toe het kwartet al lang en breed rondtrokken. Het in 1971 verschenen live document “4 Way Street” gaf natuurlijk al een mooi beeld van de live verrichtingen van de band.
De box die nu is uitgebracht bevat opnames van de tournee die werd gestart na het mislukken van het opnemen van een tweede studio album. Het idee was dat na de tournee dat studio album er wel zou komen als de band het nieuwe materiaal had getest of dat er een live album met het nieuwe materiaal zou kunnen verschijnen. Geen van beiden is destijds gebeurd. De verschillen van mening bleken onderling te groot en de opnames verdwenen het archief in tot nu.
Met “CSNY 1974” hebben het werkelijk goud in handen en een tracklisting die geen doublures laat zien over de hele linie. Voor de audio CD’s zijn er verschillende sessie gebruikt. Het laat zowel de band leden individueel horen als kracht van kwartet volledig tot zijn recht komen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.