(weergaloos!) Souad Massi & Eric Fernandez @ Le Firmament Firminy 21-10-2014


Onder de titel SouadMassi&EricFernandez_CHOEURS-DE-CORDOUE“Choeurs de Cordoue” trekken Souad Massi & Eric Fernandez door Frankrijk om een wervelende show met muziek, die een mix is tussen Algerijnse en Spaanse (Andalusische) Gypsy-klanken, ten gehore te brengen. De dans die wordt uitgevoerd is de Spaanse Flamenco doorspekt met Arabische invloeden.
De show opent met het aanzwellen van het spel van de band terwijl Cajun-speelster en zangeres Sabriana Romeo haar zang laat aanzwellen terwijl ze wordt verlicht door een paraplu van licht. Het spel van accordeonist Alexandre Leauthaud, percussionist/zanger Rabah Kalfa en drummer José Cortès laat direct bij de aanvang horen waar ze voor staan.
Als Souad Massi, die zich gewoon in de kring van de rest van de band heeft gezeteld, zich laat horen met haar zang en gitaarspel valt pas op waar de ster van de avond zich bevindt. Massi stelt zich op hetzelfde niveau als haar begeleiders maar verdient wel extra aandacht als schrijfster van het materiaal. Maar bij dit concert maakt de band duidelijk het verschil en tilt het liedjesmateriaal naar een heel hoog niveau. Ieder lid weet een topbijdrage te leveren aan de uitvoering van de mooie composities. Iedere muzikant etaleert zijn of haar grote talent.
Er is voldoende ruimte voor alle bandleden om te soleren. De tweede ster van de avond is ongetwijfeld gitarist Eric Fernandez die met zijn indrukwekkende snarenwerk de sterren van de hemel speelt. Hij weet zich te meten met de grote meesters van het zigeunerrepertoire. In zijn eentje zet hij een imposant gitaargeluid neer dat soms het idee geeft of je een hele band hoort als de Gypsy Kings.
Laten we sfeermaker accordeonist Leauthaud zeker niet vergeten. Hij weet meermalen de volle aandacht te trekken als hij zijn instrument laat spreken. Zijn viool-orkest in één instrument weet hij tot de fraaiste klanken te krijgen.
Massi en haar band spelen een bloemlezing van haar werk met de nadruk op de Arabische liedjes. De nadruk ligt zeker op haar nieuwste album “O Houria” maar wijkt flink af in de uitvoeringen. Een enkele regel Frans laat horen dat ze dat ook doet. In een ruim uur speelt de band een geweldige show bij elkaar. Af en toe aangevuld met de Flamenco / Arabische dans van Romeo. Voor wie de ogen sluit hoort in haar ritmische dans een extra instrument. Wie daarbij kijkt geniet van een prachtig stuk emotionele dans die het uiterste vraagt aan concentratie en inspanning van de danseres.
Na een staande ovatie aan het slot van het hoofdoptreden, waarbij de band met Massi het applaus vooraan het podium in ontvangst neemt, keert Massi alleen terug om solo het lied ‘Hayati’ te spelen. Daarop volgt een tweede golf van applaus waarbij Massi zich een tweede toegift laat afdwingen waar de band niet op had gerekend. Toch keert iedereen op het podium terug om opnieuw een waardig slot aan het optreden toe te voegen. De show staat voorlopig in het geheugen gegrift!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.