(een ster in wording) Benjamin Clementine “Glorious You”


Benjamin Clementine debuteerde in Frankrijk in december van het vorige jaar met de EP “Cornerstone”. In januari van dit jaar stond hij op Eurosonic en baarde daar het nodige opzien met zijn schitterende performance in de Stadsschouwburg. Als één van de BenjaminClementine_GloriousYougelukkigen in de lange rij wisten we toen een plaatsje voor het podium te veroveren. De boomlange Clementine speelde op de vleugel de sterren van de hemel terwijl zijn stem emotioneel zingend iedereen wist te raken. Clementine stelde zich kwetsbaar op: gehuld in een ochtendjas in het bijna donker aan de zwarte piano was het zoeken naar waar de schitterende geluiden vandaan kwamen.
De hooggespannen verwachtingen naar zijn debuutalbum worden wel erg op de proef gesteld. Na een EP met drie nummers ligt er dan nu sinds een paar weken in Frankrijk zijn volgende EP “Glorious You” met vier nummers in de winkel. Maar wat een enorme schoonheid!
Geen vrolijke liedjes met titels als ‘Condolence’ en ‘Adios’. Maar deze voormalige clochard, want dat was hij voor zijn ontdekking in Parijs voor korte tijd, weet opnieuw de luisteraar in het hart te raken.
Halverwege ‘Adios’ start Clementine met het gebruik van zijn kopstem, na een soort intermission waar hij een soort discussie voert over het opnemen van zijn bijzondere klanken. Na de kopstem laat hij direct horen hoe laag hij zijn stem tevens kan laten klinken. Wat een geweldenaar! Als de tekst goed begrepen is gaat het over zijn eigen beschikking of hij muziek gaat opnemen of niet. Gelukkig heeft hij ervoor gekozen dat wel te doen.
In alle liedjes klinkt de pijn en emotie die Clementine in zijn leven heeft meegemaakt duidelijk door. Het maakt hem tot wat hij is. In ‘Edmonton’ bezingt hij de streek in London waar hij opgroeide. Dat Clementine zeker voor de liefhebbers van Antony & The Johnsons een aanrader is bewijst Clementine andermaal bij het zingen van ‘Mathematics’. Maar ook wie Antony Hagerty niet kan aanhoren zou eens naar Benjamin Clementine moeten luisteren, omdat het toch ook weer heel ver van Hagerty weg is en meer naar Nina Simone neigt. Deze in London geboren en getogen Fransman is een talent waar we nog veel van gaan horen en een fenomeen op zichzelf!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op (een ster in wording) Benjamin Clementine “Glorious You”

  1. Pingback: (lijstje!) Mijn TOP10 van 2014 met motivatie! | Joost's Muziek Wordpress blog

  2. Eline zegt:

    Ik ben erg benieuwd geworden naar Clementine door je mooie stukje tekst. Ik hou erg van de muziek waarin emoties duidelijk worden, dus ik denk dat dit erg goed bij mijn muzieksmaak past. Ik ben ook dol op pianospel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.