(top-FOLK) Josienne Clarke & Ben Walker @ Meneer Frits Eindhoven 10-11-2014 + “Nothing Can Bring Back The Hour”


Vorig jaar stonden Josienne Clarke en Ben Walker al eens op het podium bij Ad van Meurs in de serie concerten in Meneer Frits. Nu staan ze er opnieuw met een nieuw album JosienneClarke&BenWalker_NothingCanBringBackTheHour“Nothing Can Bring Back The Hour” onder de arm. Het vorige album “Fire & Fortune” oogstte twee nominaties voor een BBC Folk Award maar won er uiteindelijk geen. Het heeft het duo er gelukkig niet van weerhouden om verder te werken op de ingeslagen weg.
Live beperkt het duo zich tot de gitaarbegeleiding van Ben Walker. Zijn finger-pickingspel is van een zeer hoog niveau en voorziet in een warm bed voor de prachtige folkzang van Josienne Clarke die in veel liedjes tevens de akoestische gitaar bespeelt.
Het concert opent met een cover van het Sandy Denny nummer ‘Like An Old Fashioned Waltz’ in de beste folktraditie. Het zal niet de enige cover zijn die het duo toevoegt aan de bloemlezing uit het eigen werk. In dat laatste geval ligt uiteraard de nadruk op het laatste album. Een album dat net als de voorganger rijk gevuld is met begeleidende instrumenten zoals een kamerorkestje. Live weet Walker de essentie over te houden van de begeleiding met zijn gitaarspel.
Uitschieters zijn o.a. het prachtige ‘It Would Not Be A Rose’ waarin vooral verteld wordt wat iets niet is maar nooit wordt uitgesproken; wat het dan wel is waar over gezongen wordt, dat mag de luisteraar zelf invullen. Maar ook ‘Mainland’ verdient vermeld te worden als fraaie compositie. Vlak voor de pauze tracteert het duo op een sterke uitvoering van ‘The First Time Ever I Saw Your Face’ dat vooral bekendheid verwierf door de uitvoering van Roberta Flack. Daarover voegt Clarke toe dat dat niet direct de meest mooie uitvoering is van de compositie, maar ze laat daarbij niet los welke ze wel het mooiste vindt. Zelf doen ze wel een gooi naar die kwalifikatie.
In het uit twee sets bestaande optreden krijgen we andermaal een Sandy Denny nummer voorgeschoteld maar ook een cover van een Nina Simone nummer, waarover Clarke memoreert dat Simone in dat nummer in twee en halve minuut meer weer te melden dan zij in een heel album weten te stoppen. De bewondering voor de kracht van de tekst van Simone stopt ze daarmee niet onder stoelen of banken. Objectief gezien mogen de teksten van Clarke er overigens ook best zijn. De treurige liedjes zoals de folk betaamt zijn vaak kleine pareltjes met een boodschap.
Daar waar het optreden alles heel klein heeft gehouden in de begeleiding met de grootse zang van Clarke horen we op het album een volle begeleiding, doch steeds sfeervol en binnen de folktraditie passend orkestrale bezetting waarbij de stem van Clarke ook hier weer de hoofdzaak is. Bij beluistering van het album valt op hoe knap Walker het live in zijn eentje weet in te vullen zonder het gevoel van wat te missen op te roepen. Topprestatie van een duo dat folkmuziek met hoofdletters maakt.

Meer foto’s vind je hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op (top-FOLK) Josienne Clarke & Ben Walker @ Meneer Frits Eindhoven 10-11-2014 + “Nothing Can Bring Back The Hour”

  1. Pingback: (lijstje!) Mijn TOP10 van 2014 met motivatie! | Joost's Muziek Wordpress blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.