(historisch en toch nieuw!) The New Basement Tapes “Lost On The River”


Wie “The Basement Tapes” zegt, denkt zonder meer aan Bob Dylan. En dat is natuurlijk niet onterecht. Deze periode uit het oeuvre van Dylan is legendarisch. Zeker nu er een uitgave van deze opnames beschikbaar is gekomen in “The bootleg series” van Dylan zelf. Maar blijkbaar is er nog veel meer!
TheNewBasementTapes_LostOnTheRiverElvis Costello heeft met zijn gelegenheidsband The New Basement Tapes – een stapeltje teksten geschreven door Bob Dylan, maar niet door Dylan zelf voorzien van muziek – ter hand genomen en voorzien van muziek. Het resultaat is een album dat de titel meekreeg: “Lost On The River” en dat meer dan het luisteren waard is geworden. Het is een waar document met geschiedenis nog voordat het op de markt verscheen.
De droomband bestaat uit Elvis Costello, Rhiannon Giddens (Carolina Chocolate Drops), Taylor Goldsmith (Dawes), Jim James (My Morning Jacket) en Marcus Mumford (Mumford & Sons). Onder leiding van niet minder dan sterproducer T Bone Burnett werden negentien liedjes en één (‘Lost On The River’) tweemaal opgenomen. Het album dat hier de vrucht van is lijkt een tijdloos document, misschien wel monument te zijn rond The Basement Tapes van Dylan.
Laat je verrassen en meeslepen op deze reis geschreven door Bob Dylan, maar spannend op muziek gezet door deze fantastische club artiesten. Opmerkelijke momenten zijn er genoeg. Maar het eerste is zeker het door Rhiannon Giddens geschreven en gezongen ‘Spanish Mary’. Ook hier kunnen we om de Dylan touch in de tekst niet heen, maar de manier waarop Giddens hier rootsy en inheemse muziek omheen weeft is fenomenaal met een bezwerende drumslag.
Het daaropvolgende ‘Liberty Street’ met Taylor Goldsmith doet heel even denken dat Neil Young  hier mee zou doen. Maar de zang van Goldsmith is veel toonvaster dan Young en de sfeer van de compositie doet er niet voor onder.
Het uit duizenden herkenbare stemgeluid van Elvis Costello luistert het titelnummer ‘Lost On The River’ op. Een compositie die de hand van de meester natuurlijk verraadt. Het is niet het eerste nummer dat we horen langskomen van Costello. Eerder hoorden we al ‘Golden Tom – Silver Judas’, maar het titelnummer steekt er met kop en schouders bovenuit.
Hoe ‘Lost On The River’ ook kan klinken horen we helemaal aan het einde van het album op deze deluxe editie. Daar wordt dezelfde tekst door Rhiannon Giddens en Marcus Mumford van muziek voorzien. Kiezen is moeilijk tussen deze twee versies. Vandaar dat wij dat niet hoeven, net als T Bone Burnett die beide versies heeft opgenomen en zo de luisteraars een inkijkje gunt in de keuken. Want als er een ding heel duidelijk wordt, is het dat de teksten veel invloed hebben op de muziek. Het is anders, maar je hoort hetzelfde lied er duidelijk doorheen door de frasering die al in de tekst is opgesloten.
The New Basement Tapes is een fraaie gelegenheidsformatie die met “Lost On The River” een tijdloos document heeft toegevoegd aan wat Dylan al realiseerde met zijn “Basement Tapes”. Zou de bundel nu leeg zijn?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.