(opnieuw wonderschoon) Kaipa “Sattyg”


Kaipa behoort eigenlijk al jaren in progrock-kringen tot de topbands. Maar daarbuiten heeft nog bijna niemand van de band gehoord. Toch wordt het tijd dat de band buiten de Kaipa_Sattygliefhebbers ook eens gehoord wordt. Maar als een van de mooiste tracks van het album ‘A Map Of Your Secret World’ ruim een kwartier duurt wordt dat natuurlijk verschrikkelijk lastig.
Voor de gemiddelde luisteraar van een pop/rock-liedje is een zit van vijftien minuten gewoonweg te lang om de spanningsboog te blijven volgen. Het vergt nu eenmaal net wat meer aandacht om zo’n compositie als één stuk muziek tot je te nemen. Klassieke aspiraties sijpelen immers door in dit soort progrock, of zoals we het vroeger noemden: symfonische rockmuziek.
Zeker als we bij dit album ook klassieke invloed/thema’s terug horen. Zoals een blokfluit rond de vier en een halve minuut van het hier genoemde nummer. En wat te denken van het vlekkeloos overnemen van leadzang van de mannelijke stem naar de vrouwelijke en daarna even makkelijk via de gitaarklanken terug. Ondanks dat Aleena Gibson zingt “Come dance with me, Share my mystery…”, zullen er maar weinigen ook echt in de benen gaan, maar vooral het poëtische oppakken om de dans van het leven te delen.
Na ruim acht minuten is een hartslag in de muziek te horen die op tempo is. Een oproep om verrast en overweldigd te zijn van de mysterieuze wereld van de ander. Het is bijna een klassiek thema van een man en vrouw die in een gevecht om elkaar zijn in de liefde. Maar het kan evengoed vertaald worden als een roep om samen de mystieke wereld te verkennen van de sprookjes of een of ander fantasy-verhaal. Liedjesschrijver Hans Lundin laat ons lekker raden. Het bijna zeventig minuten durende album staat vol met dit soort juweeltjes. Het is alweer het twaalfde studioalbum van Kaipa en niet de minste.
Vroeger speelde hier ook Roine Stolt in, die tegenwoordig met zijn eigen band Transatlantic zijn carriere voortzet en bijna tegelijkertijd een Live album “KaLIVEoscope” uitbrengt. Maar laten we vooral de aandacht geven aan zijn eerdere werkgever Kaipa met louter nieuw materiaal op “Sattyg”.
Alleen het titelnummer ‘Sattyg’ klokt onder de vijf minuten. Met z’n drie minuten en dertien seconden niet meer dan een instrumentaal intermezzo dat doet denken aan Mike Oldfield’s ‘In Dulce Jubilee’ en in dat kader zou het ook nog bijna een hitje kunnen worden in deze donkere dagen voor de kerst.
Het daarop volgende ‘A Sky Full Of Painters’ is weer een echt progrocknummer in vol ornaat dat net de vijftien minuten niet haalt, maar wel de hoogste kwaliteit van Kaipa onderstreept. Het album staat louter vol met werkelijk fantastische muziek!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.