(kluizenaar) Gérard Manset “Un Oiseau S’est Posé”


Al in april schijnt dit album van de Fransman Gérard Manset verschenen te zijn in Frankrijk. Dat ik dit album in handen kreeg – een paar weken geleden op strooptocht naar bijzondere muziek in Deventer – is louter toeval. En zo wil Manset zelf dat ook eigenlijk. GerardManset_un-oiseau-s-est-posé_1Hij koos sinds eind jaren zestig voor een carrière aan de rand van de mainstream en voorkwam vakkundig interviews en live optredens. Met een enorme lijst aan albums op zijn naam is dit het eerste teken van leven dat ik van hem beluister. En wat zal er een schoonheid aan werken aan vooraf zijn gegaan!?
Dit dubbelalbum bevat een bloemlezing uit de liedjes die hij in zijn lange loopbaan maakte. De oudste dateert uit 1968 en de jongste compositie is van 2012. Alle liedjes werden opnieuw opgenomen voor “Un Oiseau S’est Posé” door Gérard Manset met een keur aan collega’s en vaak met een uitgebreide band.
De meewerkende artiesten zijn Mark Lanegan, Paul Breslin, Raphael, dEUS en Axel Bauer. Toch is het vooral Gérard Manset zelf die schittert naast deze soms aansprekende namen. Zijn composities zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit.
De pop/rock-muziek van Gérard Manset is van internationale klasse waarbij de Franse teksten soms niet eens opvallen. Als ze naar het Engels vertaald worden, zoals in het door Lanegan gezongen ‘Cover Me With Flowers of Mauve’, ontstaat zelfs het sterke gevoel dat je het nummer niet voor de eerste keer hoort. Maar een zoektocht levert geen andere artiest op die het nummer gezongen zou hebben dan Manset zelf.
De stem van de inmiddels bijna zeventigjarige Manset klinkt nog altijd krachtig, ruw en GerardManset_un-oiseau-s-est-posé_2rockend. Hij maakte zijn debuut in 1968 en financierde zijn eigen album terwijl hij er maar een paar honderd van verkocht. In de jaren die volgden kwamen zijn albums wel uit bij reguliere maatschappijen.
De carrière van Manset was niet al die jaren in de muziek. Hij heeft hele periodes gewijd aan de beeldende kunst en een laatste periode als schrijver van novellen. Ook schreef hij teksten voor andere artiesten, waaronder Julien Clerc.
Met dit dubbelalbum bewijst Manset er nog toe te doen met zijn klasse benadering van zijn eigen liedjes uit zijn hele loopbaan in de muziek. De toevoegingen van andere sterren zijn fraai maar maken niet het verschil. Zijn eigen alternatieve pop/rock staat voldoende op eigen benen om ook op die manier de aandacht te krijgen. Maar deze namen zullen hem mogelijk wat uit de schaduw van zijn zelfgekozen afzondering halen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.