(kent u dit duo al?) Oh Susanna “Name Dropper”


Ik draaide net het debuutalbum van het Australische talent Aldous Harding, geen onbelangrijke ontdekking uit Australië. Maar het openingsnummer van het nieuwe album van Oh Susanna ‘Oregon’, geschreven door Jim Bryson (de ene helft van het duo), maakt OhSusanna_NameDropperduidelijk dat we met dit nieuwe album te maken hebben met een bijzondere klasse! Laat iedereen ook maar nieuwe namen ontdekken, zeker doen! Maar laat ondertussen de kwaliteit van reeds bestaande namen niet vergeten worden, omdat ze “niet meer nieuw zijn, net ontdekt, net gevonden zijn”.
Oh Susanna draait alweer wat jaartjes mee, maar met het album “Name Dropper” bewijzen ze andermaal uit een bijzonder fijn hout gesneden te zijn. Het duo bestaat uit Suzie Ungerleider en Jim Bryson. Ungerleider zingt en Bryson bespeelt naast zijn stembanden een keur aan instrumenten, zoals gitaar, piano, keyboard, vibrafoon, percussie, mandoline en – zoals hij zelf schrijft – een beetje bas. Verder worden ze bijgestaan op deze plaat door een elftal andere muzikanten. Nooit tegelijk maar afhankelijk van het liedje. De benadering van de veertien composities is over het algemeen niet groots te noemen. Die liedjes worden vaak klein gehouden, niet uitbundig maar juist uiterst sfeervol. Voor dit album werden liedjes gebruikt van derden.
We horen tweemaal een liedje van Ron Sexsmith en verder liedjes van o.a. Luke Doucet, Amelia Curran en Jay Harris. Slechts het openingsnummer is van de hand van Oh Susanna zelf. Toch vormt het album een fraaie eenheid.
Het is ook niet zo dat schrijvers altijd meespelen op de eigen liedjes. Soms doen ze ook mee op liedjes van anderen. Of zoals Kathleen Edwards, die wel meespeelt op twee liedjes van anderen, maar zelf geen compositie levert op dit album.
De muziek van Oh Susanna beweegt zich ergens tussen de zeer toegankelijke Americana, pop en singer-songwriter-muziek. De stem van Ungerleider is fijn, toegankelijk, helder, krachtig en meisjesachtig zonder onvolwassen te klinken. Het duo Oh Susanna heeft een heel fijn en toegankelijk album gemaakt dat net zoveel aandacht verdient als ‘nieuwe ontdekkingen’ van dit moment. En zeg nu zelf: hoeveel muziekliefhebbers kennen Oh Susanna al?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.