(meesterzet) Chip Taylor “The Little Prayers Trilogy”


Dat Chip Taylor composities kan schrijven die de luisteraar raken heeft hij meer dan eens bewezen. Zijn bekendste is nog altijd ‘Wild Thing’ dat hij schreef en dat een hit werd voor ChipTaylor_TheLittlePrayersTrilogyThe Troggs. Later schreef hij ook nog ‘Angel of the Morning’ dat door velen werd gezongen maar een wereldhit werd in de uitvoering van Shaggy. Dit soort hits zorgt ervoor dat Taylor “zijn eigen ding kan blijven doen” en zich geen zorgen hoeft te maken over de commerciële kant van het muziek maken. Het maakt dat hijzelf in de alternatieve sector actief kan blijven en prachtige muziek kan blijven maken, die niet hoog in hitparades komt in zijn uitvoering.
Dat hij het songschrijven graag leert aan anderen liet hij zien aan zijn twee protegé’s van de laatste jaren: Kendel Carson en Carrie Rodriguez. Beide dames staan op eigen benen en maken furore als soloartiesten. Op deze trilogie wordt Taylor bijgestaan door een collega die het vak al lang en breed verstaat: Lucinda Williams! Die samenwerking levert een tweetal prachtige liedjes op. ‘Sleep With Open Windows’ en ‘I’ll Only Be Me Once’ mogen meteen tot de mooiste liedjes van deze trilogie gerekend worden. Reden daarvoor is vooral dat de bijdrage van Williams de stem van Taylor zo mooi opkleurt. De composities op zichzelf zullen ook zonder haar bijdrage prima klinken. En dat zal op de tweede uitgave dan ook het geval zijn, naar verluidt zullen deze duetten het zonder haar stem moeten stellen.
Niet alle liedjes werden eerst door Taylor als demo opgenomen. Een gedeelte daarvan is terug te horen op de derde schijf. Hier is het wordingsproces van de liedjes te horen. Een fijn kijkje in de keuken. Opgenomen in zijn eigen studiootje met piano, gitaar en zang. Nooit bedoeld om uit te werken of uit te geven. De rest van de liedjes ontstond tijdens de opnamesessies. De eerste twee schijven hebben ieder een eigen titel. Deel één heet “Behind An Iron Door” en bevat misschien wel de beste liedjes van Chip Taylor van de de afgelopen jaren. Het tweede deel “Love & Pain” is een waardig vervolg met meer afwisseling in de liedjes. En voor een wat latere draaibeurt c.q. zonder de eerste twee eerst gedraaid te hebben, zijn “Little Prayers”, de demo’s maar dus met dubbeling van liedjes die ook op de eerste twee schijven staan.
“The Little Prayers Trilogy” is een kleinood om te koesteren, totdat Chip Taylor samen met John Platania deze liedjes in het voorjaar zelf komt verkondigen in een duosetting zonder drum, bas, toetsen of fijne achtergrondzang van de dames Audrey Martels en Zhana Saunders. Toch wat om naar uit te kijken!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.