(briljant!) Benjamin Clementine “At Least For Now”


Er zijn van die albums waar je naar uitkijkt. Daarvoor zet je zelfs een datum in je agenda. Of het valt op een datum die zo speciaal voor je is dat dat niet eens nodig is om te weten BenjaminClementine_AtLeastForNowdat dan ook het plaatje zal uitkomen. Zo’n album is “At Least For Now” van de Engelse Fransman Benjamin Clementine. Bijna een jaar na een eerste kennismaking in Groningen tijdens EuroSonic, waar hij een eerste overdonderende indruk maakte, is er nu dat langverwachte debuutalbum.
Op 9 december j.l. speelde hij een solo optreden in Nijmegen waarmee hij andermaal een verpletterende indruk maakte. Een zaal die goed gevuld was van Doornroosje omdat hij daags daarvoor in DWDD stond. Volledig solo met een grote vleugel wist hij met zijn charismatische persoonlijkheid de stilte in de zaal af te dwingen. In het beperkte licht zat het publiek ademloos te luisteren en gaf gehoor aan zijn wens om geen foto’s te maken (op een enkeling na die als antwoord nog minder licht op het podium kreeg).
Het album laat de liedjes van Benjamin Clementine horen met een flinke band en soms zelfs orkestrale bezetting. Dat het geraffineerd in elkaar zit horen we meermalen voorbij komen. Luister naar ‘Quiver a Little’ en hoor alle elementen de revue passeren inclusief een groot klokkenspel instrument dat trefzeker bespeeld wordt. Zo horen we liedjes als ‘London’ dat we ook al kennen van zijn eerste EP in een heel andere benadering van Clementine dan alleen een vleugel.
Drie van zeven composities die we kennen van zijn twee EP’s staan overigens ook op dit debuut maar niet altijd in dezelfde uitvoering. De Franse uitvoering die ik voor me heb telt zelfs een extra song ‘Curriculum Vitae’ die ook niet via iTunes beschikbaar is. Een los singletje voegt dit toe aan de ‘fnac-exclusivité’ uitvoering. Het album is op de twaalfdeBenjaminClementine_AtLeastForNow_FNACExclusivite uitgekomen in Frankrijk en zal op de zestiende in meer landen verschijnen. Engeland zal nog tot drieëntwintig maart geduld moeten hebben.
De muziek van Clementine is gevuld met persoonlijke liedjes die vooral zijn oorsprong hebben in de tijd dat hij als dakloze (clochard) onder de brug in Parijs leefde. De in Edmonton/London geboren en getogen Clementine kwam daar na een wat minder gelukkige periode in zijn leven terecht. Door te gaan optreden in barretjes in Parijs en zichzelf de bijzondere stijl van pianospelen aan te leren is hij uiteindelijke ontdekt en kwam het talent langzaam tot bloei.
Inmiddels heeft Clementine de brug verruild voor een huis. Maar of hij zich daar meteen gelukkig voelde valt te horen in ‘Cornerstone’. Daarin bezingt hij de eenzaamheid uit de grond van zijn hart van die doos stenen. Toch is die compositie een van de hoekstenen van het huidige repertoire van Clementine. De emotie spat werkelijk uit het lied op een melodie als de rivier de Seine door het pianospel vloeit.
Het is niet het enige emotievolle liedje dat “At Least For Now” siert. Luister in dat kader tevens naar het bijzondere ‘Adios’ waar Clementine een stemsprong maakt van zijn hoogste kopstem naar het diepste wat hij kan. Live wist hij dat in Nijmegen ook waar te maken. En wat te denken van ‘Condolence’ waarin Clementine zingt over zijn eigen oorsprong, komende van niets, uit het niets en tot het niets. Als componist, zanger en als pianist weet deze man te imponeren.
Wie de gelukkige geweest is om hem ook live aan het werk te zien weet dat iedere noot, elke strofe echt is en omringt is met het charisma dat deze Benjamin Clementine om zich heen heeft weten te bouwen of heeft. Of hij echt zo is of dat hij dit bewust creëert is niet helder.
Wat wel helder is, is dat we te maken met een bijzonder en groot talent dat met dit album een geweldige plaat heeft gemaakt. Daar zullen maar weinigen in staat zijn om dit jaar over heen te komen verwacht ik. Nu al een van de favorieten voor het muziekjaar 2015.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.