(opnieuw een parel) Asaf Avidan “Gold Shadow”


Folk uit Israël, dat klinkt als een sprookje; toch mogen we de muziek van Avidan onder die noemer scharen. Met zijn nieuwste album “Gold Shadow” zou hij wel eens de welverdiende aandacht kunnen gaan opeisen. Sinds Wankelmut van ‘One Day/Reckoning Song’ een AsafAvidan_GoldShadowgrote hit wist te maken is de naam van Asaf Avidan bekend geworden en dat is niet meer dan terecht. Deze uit Israël afkomstige ster maakt al sinds 2006 een prachtige set aan albums.
Met “Gold Shadow” lanceert Avidan alweer zijn zesde werkstuk. Het dozijn liedjes is van zijn eigen hand. De stem van Avidan is natuurlijk zijn meest in het oor springende handelsmerk. De hoge stem doet altijd twijfelen of we hier nu een man of een vrouw horen zingen. De soul die zijn stemgeluid meedraagt is er van nature. Het iets nasale is hartverwarmend.
Avidan grijpt de luisteraar direct bij de spreekwoordelijke vleugels als hij het album opent met het mooie ‘Over My Head’. Een nummer dat in de Franse uitvoering van Fnac ook in een akoestische versie op een apart EP’tje wordt meegeleverd. Dat liedje is ook direct de eerste single van het album en geeft goed de sfeer van het album weer.
De sfeer die Avidan creëert op zijn nieuwste album is vooral relaxed. Pareltjes van composities zijn er voldoende te vinden. Luister dan eens naar ‘My Tunnels Are Long And Dark These Days’ met een machtige orkestrale ondersteuning.
Het titelnummer ‘Gold Shadow’ klinkt mysterieus en doet onwillekeurig denken aan de klanken die horen bij de rode velours gordijnen van de Moulin Rouge in Parijs. De stem van Avidan klinkt in de voor zijn doen lage regionen maar drukt daarbij wel de gevoelens uit van het platvloerse genoegen. Even warm als mysterieus. En dat terwijl hij, als we de tekst induiken, de schoonheid van Adam en Eva bezingt in zijn vergelijkingen.
Of een lied als ‘Bang Bang’ dat doet denken aan andere liedjes met dezelfde titel. Toch claimt Avidan dat het echt van zijn hand is. Maar leentjebuur spelen mag natuurlijk zonder daarbij echt een kopie te zijn. Het is zondermeer een van de twaalf schitterende pareltjes op dit nieuwe album.
Hopelijk weet Avidan deze keer zonder een remix door te dringen tot de liefhebbers. En hopelijk zijn dat ook de liefhebbers uit de wat ruimer denkende folk-minnende gemeenschap. Het album “Gold Shadow” is echt een wonderlijk mooie nieuwe loot aan de discografie van deze ster.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op (opnieuw een parel) Asaf Avidan “Gold Shadow”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.