(wonderschoon) Árstídir “Hvel”


De IJslandse formatie Árstídir deed het muziekliefhebbers hart sneller kloppen tijdens Eurosonic in januari van dit jaar. De band speelde een heel bijzonder optreden in Der AA-Kerk te Groningen. De ambiance van de kerk was voor deze bijzondere band een prima Arstidir_Hvelpodium.
De band herbergt een aantal strijkers naast meer traditionele instrumenten voor pop / folk muziek. Zo horen we gitaar, bariton gitaar, viool, elektrische viool, viola en piano. Live hoorden en zagen we ook nog cello toegevoegd maar dat was dan ook direct het vijfde bandlid dat nu schittert door afwezigheid op dit nieuwe album “Hvel” in de vaste band bezetting. De vaste kern van Árstídir bestaat uit vier mannen die naast de instrumenten allen samen een bijzondere samenzang verzorgen dat misschien wel het handelsmerk van de band genoemd mag worden.
Verder wordt de band bijgestaan door een viertal gastmuzikanten die cello, viool/viola, bas gitaar en drums spelen. Het maakt de bezetting voor dit album op acht muzikanten. De krachtige folk klinkt op het album even bezwerend als in de kerk in Groningen.
Het album bevat naast een aantal stukken in de IJslandse taal ook een zevental songs in  het Engels die natuurlijk wat toegankelijker klinken al maakt dat voor het volledige beeld helemaal niets uit.
Het album opent met het sonore vocale geluid van vier mannen die lage tonen als vocale begeleiding zingen terwijl de cello de grondtonen ondersteunen. ‘Himinhvel’ gaat vervolgens over in een fraai liedje. Dit zelfde lied was tevens de opening van het concert in januari waarmee groep de hele AA-Kerk vulde met een bezwerend geluid dat weerklonk tussen de pilarengalerijen. Het is deze sound die ze ook hebben weten vast te leggen op dit album “Hvel”.
Het fraaie van de sound van Árstídir is dat invloeden vanuit de klassieke muziek (met name het viool en cello spel) naadloos worden ingepast in de folk benadering. Maar soms klinken ook invloeden vanuit de symfonische en de progrock door. De stijl van deze band is daardoor fijn niet in één hokje te vangen. De stijl is steeds heel stemmig, de composities van een hoog niveau met heerlijke spanningsbogen. De samenzang van de mannen is van hoog niveau dat doet denken aan Venice in een heel ander genre. Maar de close Harmony benadering doet wel aan ze denken. Het is niet vreemd om bij deze IJslanders ook even te denken aan een artieste als Eivør waar ik hier al vaker een lans voor gebroken heb. De Faeröer eilanden liggen immers niet zover van ze af en deze zangeres volgde een deel van haar opleiding ook op dit grote eiland. Zeker als we luisteren naar ‘Silfurskin’ is de vergelijking makkelijk te maken of de link te maken.
Wat zou het mooi zijn als deze band in Nederland een kapellen tour zou doen. In die omgevingen zou hun muziek net als de akoestische shows van onze Nederlandse rockband Navarone prima tot zijn recht komen. De liefhebbers van het album “A Date At The Chapel” van deze band zullen zeker eens moeten luisteren naar wat Árstídir te melden heeft. Voor mij is “Hvel” een topalbum dat zeker terug te vinden zal zijn in mijn jaarlijstje van 2015. Wat is dit GENIETEN! Na Asgeir is dit zeker een volgende nieuwe sensatie uit IJsland.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s