(magie) Eivør @ Ducsaal Freudenburg 20-3-2015


Op de dag van de eclips, toch een bijzondere natuurgebeurtenis, speelt Eivør in de knusse Ducsaal te Freudenburg . Een piepklein plaatsje in de hoek van Duitsland waar ook Luxemburg en Frankrijk heel dichtbij zijn. Haar toer ter gelegenheid van het verschijnen van haar nieuwste Engelstalige album “Bridges ” brengt haar in alle regio’s van Duitsland en een paar plaatsen in Oostenrijk. Terwijl ze de vorige maand driemaal een uitverkocht concert verzorgde met een groot symfonieorkest in Reykjavik, waarbij steeds tweeduizend toehoorders aanwezig waren, moet ze het in Duitsland stellen met op zijn hoogst tweehonderd en op deze bijzondere avond in Freudenburg met zo’n zestig liefhebbers. Voor Eivør maakt het aantal bezoekers niet uit. “Ik geef altijd alles!” vertrouwt ze ons na de show toe. En dat siert haar en is ook het geheim van de magie van een optreden van deze Faeröerse zangeres. Een avond met Eivør heeft iets magisch, tenminste alle drie de optredens die ik de laatste jaren mocht bijwonen hadden die magie in zich.
Eivør opent met ‘Morning Song’, een van de liedjes die we zullen horen van het album “Bridges”. Een prima compositie om de show mee te openen, die voorafgegaan werd door collega singer-songwriter van de Faeröer eilanden Marius Ziska, die liedjes van zijn eigen repertoire zong. Dat Ziska nog mee zal spelen met Eivør is vanaf het begin duidelijk doordat er een plekje vrij blijft op het piepkleine podium van de Ducsaal. Naast drummer Høgni Lisberg speelt natuurlijk haar vaste begeleider Mikael Blak mee op toetsen en bas. Eivør zelf speelt gitaar, ukelele en haar bijzondere drum en bovenal laat ze haar geschoolde stem natuurlijk klinken. Het enthousiasme spettert van het podium. We horen van haar nieuwste album natuurlijk het titelnummer ‘Bridges’, ‘Remember Me’ dat we ook al kenden van haar vorige tour, ‘Faithful Friend’ dat haar na aan het hart ligt en het naar haar kindertijd verwijzende ‘The Swing’. Maar er is ook plaats voor wat oudere liedjes als ‘Far Away’, ‘Trollabundin’ en ‘Boxes’. Met name ‘Trollabundin’ roept verrukte uitroepen op bij de fans die vanuit België naar dit optreden gereisd waren (zo bleek na het optreden). Het is nog altijd een van de composities die tot de verbeelding blijft spelen terwijl Eivør op haar inheemse trom speelt en vocaal alles uit de kast haalt. Het laat haar vaak buiten adem beginnen aan het volgende liedje. Maar ook vandaag hersteld ze snel van de enorme vocale begeleidende inspanning.
Ook wordt het podium gegund aan Marius Ziska die samen met Eivør zijn ‘Going Home’ ten gehore brengt in een prachtige uitvoering.
De popmuziek met sterke (Ierse) folkinvloeden van Eivør en Ziska versmelt. Eivør weet wederom te overtuigen met haar mix van oude en nieuwe liedjes die al snel in je geheugen worden opgenomen.
Na een set waarbij het publiek na ieder nummer uitbundig klapt zijn er natuurlijk de toegiften. Maar na een eerste set van toegiften wordt ze voor een tweede maal teruggeroepen en krijgen we als toetje ‘Purple Roses’ dat ze opdraagt aan haar moeder die een gevecht tegen kanker overwon.
Na het optreden heeft Eivør alle tijd voor haar publiek en neemt de tijd voor een praatje en het uitdelen van handtekeningen op de gretig gekochte geluidsdragers. De artieste Eivør is een heel vriendelijke, lieflijke en toegankelijke vrouw die met beide benen op de grond staat. Ze vertelt dat ze momenteel werkt aan een nieuw album in haar moedertaal van de Faeröer eilanden. Als ze in november Nederland zal aandoen zal dat album al wel uit zijn, hoopt ze. Ze maakt zo het optreden tot een belevenis die in je geheugen gegrift wordt. Met een warm hart keren we terug naar de hotelkamer. Vier uurtjes terugrijden is wat ver en zo kunnen we de magie nog even laten voortduren.

Meer foto’s staan hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.