(geen heiligschennis) Cassandra Wilson “Coming Forth by Day”


Het was natuurlijk te verwachten, dat er meerdere artiesten op het idee zouden komen om een ode te brengen aan Billie Holiday op het moment dat we haar honderdste verjaardag hadden kunnen vieren, als ze nog onder ons geweest zou zijn. Jose James komt vrijwel tegelijkertijd met zijn tribute plaat. Deze eeuweling is van grote invloed geweest op vele artiesten binnen en buiten de jazzmuziek.
Cassandra Wilson kiest ervoor om de liedjes die ook zijn gezongen door Billie Holiday CassandraWilson_ComingForthByDayvolledig op een andere manier te benaderen. Onherkenbaar als Holiday-lied tenzij je de teksten herkent en in sommige gevallen kan dat haast niet missen. Wilson laat de liedjes haar eigen verhaal in deze muzikale tijd vertellen met verbluffend fraaie jazzklanken die Wilson wel zijn toevertrouwd. De benadering die Cassandra Wilson op “Coming Forth by Day” kiest heeft ze even zorgvuldig als organisch laten ontstaan in de studio. Ze koos met zorg muzikanten en een producer om mee te werken op dit album. Zo koos ze voor producer Nick Launay vanwege zijn werk met Nick Cave & The Bad Seeds. Hij wist Wilson voldoende vrij te laten om tot een artistiek hoogtepunt te komen met de basis van de liedjes van Billie Holiday zonder de invloeden van het origineel als maatstaf te kiezen voor de uitvoering die Wilson ten gehore brengt.
Dat Wilson echter de moeilijkheden niet uit de weg gaat om af te wijken van de originele songs, bewijzen de songkeuzes die ze maakte. Zo horen we wel degelijk liedjes als ‘Billie’s Blues’, ‘Good Morning Heartache’ en de overbekende ‘These Foolish Things’ en ‘Strange Fruit’ langskomen. Liedjes die onlosmakelijk verbonden lijken met het erfgoed van Holiday.
Toch weet ook hier Wilson met haar benadering een andere jazz-benadering door te voeren zodat het composities en vooral uitvoeringen van deze tijd zijn zonder heiligschennis te plegen. Cassandra Wilson is erin geslaagd een topalbum te maken terwijl ze eer doet aan het erfgoed van Billie Holiday. Dat is een heel bijzonder knappe prestatie die direct een jazzalbum oplevert dat misschien wel een van de betere van het jaar zou kunnen zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.