(begenadigd gitarist) Hans Theessink @ Meneer Frits Eindhoven 13-4-2015


Hans Theessink opent met het treffende ‘Circles’, dat hij opdraagt aan zijn broer, die hij vorige week een dag voor Theessink’s eigen verjaardag (5 april) heeft begraven. Een nummer dat hij ooit componeerde, toen zijn vader overleed. Het uitverkochte Grandcafé Meneer Frits luistert ademloos naar deze eerste noten. Het uitmuntende gitaarspel van Theessink maakt hem tot een virtuoos. Zijn Engelse zang en zijn Nederlandse spreekstem zijn doorspekt met accenten, die hij op verschillende plaatsen op deze aardbol heeft opgedaan. Momenteel leeft de in Enschede geboren Theessink in Duitsland, maar in ook het leven in Scandinavië en het verblijf in de USA heeft hem getekend.
De bluesstijl heeft hij van de oude meesters geleerd, door ze te bestuderen en soms op te zoeken – als dat nog tot de mogelijkheden behoorde. Het tweejaarlijkse optreden bij Meneer Frits is aan de vooravond van zijn lange tournee met Terry Evans, die de release van hun nieuwste album “True & Blue – Live” moet gaan ondersteunen. Overigens niet de eerste samenwerking met deze Evans. Zo’n drie jaar geleden werkte het tweetal samen met Ry Cooder en maakte toen het alom geprezen “Delta Time”. Van dat album speelt Theessink deze avond ook diverse tracks in zijn eentje. Zo ook het anders met vieren gezongen ‘Build Myself A Home’ naast het titelnummer en het uitgesponnen ‘Shelter From The Storm’.
Theessink vertelt compacte verhalen bij sommige van de liedjes, om ze wat achtergrond te geven en tevens wat muziekhistorie te delen. Het maakt duidelijk waar hij zijn leermeesters vond en wie hij onder andere bewondert. Tevens verhaalt hij over zijn eigen belevenissen, maar steeds in prima balans met het spelen van liedjes uit zijn rijke oeuvre van dertig albums. De nadruk ligt echter vooral op composities van zijn laatste drie albums. Theessink toont zich een bovengemiddeld begenadigd gitarist en een prima liedjesschrijver, die daarnaast fraaie interpretaties speelt van het historisch materiaal uit het Blues-archief.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s