(eerste zomerse dag) Susanne Sundfør “Ten Love Songs”


De tien liefdesliedjes op het nieuwe album van de Noorse Susanne Sundfør zijn niet allen lieflijk en klein. Dat geldt wel voor de opening: ‘Darlings’, dat direct voldoet aan de SusanneSundfor_TenLoveSongsverwachting. Het daaropvolgende ‘Accelerate’ bevat een pompend ritme en de zang kent machtige uithalen. Een compositie en liedje waarmee een DJ in een stevige remix zo een wereldhit zou kunnen scoren in de discotheken van de zonnige oorden. Wie van de DJ’s pakt het op?
Dit soort verschillen maakt het luisteren naar “Ten Love Songs” tot een belevenis. Het ene moment trekt Sundfør je de dansvloer op om je vervolgens fluweelzacht te omarmen in liedjes als ‘Silencer’, waarin ze als een engeltje zingt met dito begeleiding.
Het is wel smullen van alle soorten muziek met Sundfør, die net zo makkelijk van de dansbare muziek naar de rustgevende hupt, om vervolgens ook leentjebuur te spelen met haast klassieke klanken aan het staartje van ‘Kamikaze’. Soms horen we zelfs kerkorgelklanken, zoals in ‘Memorial’, dat natuurlijk gaat over afscheid nemen en de hoop op opnieuw ontmoeten. Een compositie die zo’n beetje het hart vormt van het album en bijna de tien minuten aantikt zonder een seconde te vervelen.
Sundfør speelt zelf een keur aan instrumenten van de akoestische gitaar, een waslijst aan elektronische toetsen, tot percussie. De lijst aan muzikanten die meewerken aan “Ten Love Songs” is lang. Vijftien stuks zonder de strijkers van het Trondheim-orkest, die solo’s spelen op dit album, dat dus niet alleen elektronische klanken herbergt, maar wel degelijk ook akoestische strijkers en anderszins laat horen.
Gelukkig hoefde ik deze keer het nieuwe album van Susanne Sundfør niet zelf uit Noorwegen te halen, zoals de fraaie voorganger “The Silicone Veil”, die pas veel later hier verkrijgbaar werd, zo’n drie jaar geleden. Of “Ten Love Songs” zonder problemen bij iedere lokale platenboer te vinden zal zijn, hangt natuurlijk af van de aandacht die Sundfør weet te scoren met dit wonderschone plaatje, dat voor mij de opmaat zal zijn van de eerste zomerse dag van het jaar.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.