(groeier) David Corley “Available Light”


Er zijn van die albums die je al een tijdje in de verzameling hebt. In een moment dat je even niet weet wat op te zetten, pak je onwillekeurig vaak naar hetzelfde album. En na ogenschijnlijk niet al te vaak bewust draaien en een groot aantal keren onbewust draaien, valt ineens het kwartje. Je beseft ineens wat een bijzonder mooi album zo – ongemerkt – vaak is gedraaid.
Zo’n album is “Available Light” van David Corley. Ineens viel afgelopen maand de muziek DavidCorley_AvailableLighthelemaal op zijn plaats, maar vooral ook de stem van Corley. De man is gezegend met een stem, die je makkelijk laat luisteren, maar – als je hem de kans geeft – diep in je muzikale ziel weet door te dringen. In de tussentijd is dit album, dat al wat langer meedraait, onwillekeurig gegroeid tot een van de mooiste Americana albums van het moment. Die eer heb ik hem dan ook gegund in de mei versie van mijn EAC bijdrage. Sommigen zullen onwillekeurig denken: wel wat laat! Maar voor goede muziek is een krans nooit te laat en is het ook nooit te laat om er een lans voor te breken!
Het album verscheen vorig jaar reeds in eigen beheer aan de overkant van de grote plas, maar werd onlangs in Nederland uitgebracht. Ook hier vond een rijpingsproces plaats, zullen we maar zeggen.
De stem van Corley is gruizig, maar kent een heel diepe, zware basis met daarop een paar octaven gezakte Rod Stewart. Doorleefd zou je de stem ook kunnen noemen. Geen Tom Waits, want daarvoor heeft Corley te veel zangtalent in zijn voordracht.
Het titelnummer is ook direct het openingsnummer van het album. Niet voor niets tot titel verkozen van het album. David Corley speelt zelf gitaar, piano en bas. Een vijf man sterke band vult het geluid aan met orgel en andere toetsen, bas, drum en fijne backing vocalen van twee dames: Kate Fenner en Sarah McDermott. De tien liedjes, die het album telt, kennen eigenlijk geen moment van verzwakking. De constante kwaliteit is misschien wel de eerste valkuil, waarom het warme geluid van Corley niet meteen opviel. Er viel niets uit de toon, het album voelt eigenlijk direct als een warm bad. Een warm welkom zouden we ook kunnen zeggen, maar dan vooral aan het talent van deze David Corley! Eindelijk op zijn drie en vijftigste jaar debuteert hij met dit album. Nadat zijn leven aan een zijden draadje hing rond zijn veertigste, besefte hij, dat hij wat met zijn muzikale talenten moesten doen, die zich al vanaf zijn negentiende aan het ontwikkelen waren. Een laatbloeier kunnen we David Corley dus best noemen. Iemand met levenservaring, levensverhalen en een stem die gevormd is door de tijd. GENIETEN!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.